FORBRUKERTEKNOLOGI

Amiga lever igjen

Får nytt liv i nettleseren.

Amigaens hjelpeprosessorer med kvinnenavn som Paula, Agnus og Denise sørget sammen med «hovedhjernen» - en Motorola 68000-prosessor klokket til 7,14 megahertz - for ekte multitasking og multimediafunksjoner pc-eiere den gangen bare kunne drømme om. Nå kan nostalgikere gjenoppleve herligheten rett i nettleseren.
Amigaens hjelpeprosessorer med kvinnenavn som Paula, Agnus og Denise sørget sammen med «hovedhjernen» - en Motorola 68000-prosessor klokket til 7,14 megahertz - for ekte multitasking og multimediafunksjoner pc-eiere den gangen bare kunne drømme om. Nå kan nostalgikere gjenoppleve herligheten rett i nettleseren. Bilde: Wikipedia
30. des. 2013 - 12:00

Det finnes fortsatt et visst miljø rundt salige Amiga, snart to tiår etter at produsenten Commodore gikk konkurs.

Mange vil huske storhetstiden tidlig på 1990-tallet, da klassiske Amiga 500 med innebygd diskettstasjon og tastatur inspirerte en hel generasjon på gutterom verden over.

Dette var maskinen som fikk ungdom til å lære seg assembler-programmering og avanserte vektor-utregninger, mens klassekameratene slet med vanlig algebra i skolen. Kreative Amiga-brukere gikk sammen om å lage imponerende demoer med datidens beste digitale musikk og grafikk.

Amiga i Chrome

Nostalgikere kan nå gjenoppleve plattformen rett fra nettleseren. Det er Google som har portet over en Amiga-emulator til Chrome som eksempel på hva Portabel Native Client-teknologien er god for.

Google-ingeniør Christian Stefansen står bak bragden. Emulatoren er basert på den allerede eksisterende Universal Amiga Emulator (UAE) som er utgitt i åpen kildekode og består av nærmere 400.000 kodelinjer i C.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.