Amiga velger Linux som OS

Amiga Inc. har ombestemt seg og vil benytte Linux som grunnleggende operativsystem i de kommende Amiga-modellene. Dette gjør at svært mye Linux-programvare vil bli tilgjengelig for Amiga.

Amiga Inc. har ombestemt seg og vil benytte Linux som grunnleggende operativsystem i de kommende Amiga-modellene. Dette gjør at svært mye Linux-programvare vil bli tilgjengelig for Amiga.

Amiga Inc. har skiftet mening og vil benytte Linux som basis operativsystem i de kommende Amiga-modellene. Amiga Inc. annonserte i november i fjor at det kommende operativsystemet skulle baseres på QNX.

Årsaken til strategiendringen skal være den store populariteten Linux har oppnådd det siste året, ikke minst som et alternativ til Microsoft Windows. Amiga tror at det vil være enklere å oppnå støtte fra tredjepartsleverandører til Linux enn til proprietære løsninger som QNX, BeOS og Chorus - som selskapet også har studert nøye. I tillegg anser selskapet Linux som det mest stabile operativsystemet som finnes på markedet, samt at Linux har vist betydelig bedre ytelse enn de øvrige, blant annet i forbindelse med distribuerte objektanrop. Dette er ikke minst viktig i forbindelse med AmigaObject, en ny objektstruktur som mesteparten av programvaren til Amiga vil være bygget på. AmigaObject vil blant annet integrere teknologier som Java, Java 2, Jini og OpenGL inn i Amiga Operating Environment-rammeverket. AmigaObject vil bli flyttbar og skal kunne brukes på alt fra små lommedatamaskiner til store servere.

Amiga Inc. har innledet et samarbeid med blant andre Sun om utviklingen av AmigaObject.

Amiga vil benytte X Window som grunnleggende system for å styre grafikken på skjermen. X Window benyttes i dag sammen med de fleste Unix-utgaver, inkludert Linux. Dette vil sørge for at både nye applikasjoner og standard Linux-applikasjoner vil kjøre sømløst på Amigaen. Blant annet har Amiga Inc. inngått et samarbeid med Corel for å sørge for at flere av Corels applikasjoner blir tilgjengelige til de nye Amiga-modellene.

Over X Window vil det ligge en såkalt vindushåndterer (WM). Det finnes en rekke slike å velge mellom. Java-utviklere vil ha aksess til de flyttbare Java Swing GUI-klassene som skjuler den underliggende kompleksiteten til vindussystemet under hva Amiga anser som en moderne programmeringsmodell.

Til slutt, på toppen, vil det finnes en pakke med arbeidsplasser for sluttbrukerne. Dette inkluderer en ny Amiga Workbench som Amiga Inc. skal designe. Selskapet planlegger å åpne kildekoden til denne, slik at utviklere både i Amiga og Linux-miljøene kan gjøre endringer og forbedringer i denne.

Til toppen