Analyseselskap advarer mot Skype

Bedrifter bør nekte sine ansatte å installere Skype, mener Gartner.

21. mai 2007 - 07:59

Analyseselskapet Gartner advarer bedrifter fra å tillatte bruken av internett-telefonisystemet Skype på de ansattes PC-er. Gartner mener at bedriftene heller bør legge tilrette for at brukerne kan bruke en egen intern SIP-basert kommunikasjonsløsning.

På en sikkerhetssesjon på Gartners pågående konferanse i Barcelona, advarte analytikeren Scott Morrison kraftig mot å tillate at de ansatte får lov til å bruke Skype på PC-ene de har fått utlevert av bedriftens IT-avdeling.

Det er flere grunner til det. Den mest opplagte ligger i båndbredden som Skype benytter, hvis systemet oppdager at den er installert på en PC med kratig internettforbindelse. Da blir maskinen en hub, som også router trafikken for mange andre brukere. Jo bedre hastighet, jo flere brukere og det har tilsynelatende ingen øvre grense for hvor mye kapasitet som brukes.

Morrison forteller at forskningssenteret CERN så seg nødt til å stenge for Skype, fordi de hadde så stor andel av Skypes telefontrafikk at de var redd for å bli regnet som et teleselskap som kunne bli avkrevd å utlevere telefonlogger av myndighetene.

Dessuten er det dyrt å ringe med Skype til vanlige telefonnummer, mener Morrison.

– Selv om Skype-prisene er lave i forhold til det de ansatte betaler for telefonen hjemme, så er det dyrt i forhold til hva bedriftene betaler for sine telefonsamtaler, sier Morrison.

Her kan det imidlertid være verdt å nevne at det først og fremst er store internasjonale selskaper som har veldig lave telepriser. De har stor forhandlingsmakt på grunn av sitt store volum når de forhandler med sine teleleverandører.

Et annet problem med Skype er at bedriften må åpne en rekke porter på brannmuren, for at systemet skal fungere optimalt.

Gartner er også skeptisk til å tillate Skype fordi det er en rekke potensielle sikkerhetshull i Skype-klienten.

Når de oppdages må det installeres sikkerhetsfikser, omtrent som når Windows må oppdateres. Det er imidlertid ikke alle brukere som er like flinke til å følge de fornuftige retningslinjene for dette.

Skype har lagt tilrette for at administratorer skal kunne tvinge brukerne til å oppgradere til siste versjon, og Gartner-analytikeren sier at de som på tross av advarselen velger å tillate Skype-bruk på bedriftens PC-er og nettverk bør bruke de opsjonene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.