BEDRIFTSTEKNOLOGI

Analytiker ga Intel-fall

En analytiker fra det prestisjetunge byrået Merrill Lynch spådde nedgang i etterspørselen etter nye mikroprosessorer i 1998, noe som førte til en betydelig nedgang for Intel på den amerikanske Nasdaq-børsen.

Eirik Flaa
25. aug. 1997 - 15:39

Intel fikk seg en skikkelig nedtur på Nasdaq-børsen fredag, etter at analytikeren Thomas Kurlak fra Merrill Lynch spådde at etterspørselen etter nye generasjoner prosessorer vil avta i 1998. Resultatet av etterspørselsnedgangen blir, ifølge Kurlak, at Intel blir nødt til å sette ned prisene på sine nye Pentium II prosessoralternativer, samtidig som konkurransen er knallhard på eldre Pentium-modeller.

Kurlaks resonnement fikk ingen bred støtte av analytikerne på Wall Street, men mange var likevel enig i hans konklusjoner. Det ble blant annet spådd at etterspørselen etter PCer til under 1000 dollar vil øke kraftig på bekostning av dagens 2000-dollars-alternativer. Den nye generasjonen maskiner til 1000 dollar skal være myntet mot et voksende hjemmemarked.

Også konkurransen fra Cyrix og AMD ble trukket fram som en trussel mot Intel. De to selskapene har ennå ikke utviklet kloner til Pentium II, og eneste mulighet for Intel til å få kundene over på sin side er å senke prisene på sine nye prosessorgenerasjoner.

Noe som også har vært med å drive etterspørselen etter nye prosessorer, er den stadige oppgraderingen av programvare. Dette krever stadig større ressurser fra prosessorene og har vært en drivende kraft for Intel. Den største nyheten som er forventet neste år er Microsoft Windows 98, operativsystemet som skal ta over for Windows 95. Spørsmålet er om det nye operativsystemet gir så mange fordeler i forhold til Windows 95, at folk velger å oppgradere. I følge en analytiker i Dataquest er Windows 98 på langt nær en så stor nyhet som Windows 95 var, og effekten for prosessorindustrien kan derfor bli svakere enn ventet, skriver Wall Street Journal.

Det er ingen bred enighet rundt spørmålet om utviklingen på prossessorfronten, men debatten som oppstod i kjølvannet av Kurlaks uttalelse sørget likevel for at Intel aksjen falt til 96,1875 dollar, ned 2,1875 fra torsdagens sluttnotering.

Intel vil ikke kommentere diskusjonen rundt markedsutviklingen på prosessormarkedet i 1998.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.