Analytikere bekrefter prisfall på minne

Analytikerne i iSuppli bekrefter Samsungs spådom om kraftig prisfall på PC-minne i 2005.

Analytikerne i iSuppli bekrefter Samsungs spådom om kraftig prisfall på PC-minne i 2005.

Det amerikanske analyseselskapet iSuppli som spesialiserer seg på markedet for elektroniske komponenter, spår et prisfall på minnebrikker – DRAM – på 31 prosent i 2005, skriver Wall Street Journal. Analytikerne ser for seg mulig overproduksjon mens de største produsentene fortsetter å øke investeringene i mer avansert produksjonsutstyr.

Prognosen er i tråd med et varsel Samsung kunngjorde i begynnelsen av desember:

    Les også:

Fra 2003 til 2004 økte de tolv største minneprodusentenes investeringer i produksjonsutstyr med 65 prosent til 10,5 milliarder dollar. Fra 2004 til 2005 antar iSuppli at investeringene vil fortsette å øke, med 20 prosent til 12,6 milliarder dollar.

Analytikere i Seoul har den samme oppfatningen av utviklingen i 2005. For å holde marginene, må produksjonen gjøres så rimelig som mulig. Det betyr at bare de som har råd til å investere i det mest effektive utstyret, vil kunne overleve.

Tre tendenser gjør seg gjeldende: Overgang til skiver med en diameter på 300 millimeter, slik at langt flere brikker kan lages per skive; overgang til produksjonsprosesser ned til 110 nanometer eller mindre; og stadig større produksjon av de raskere DDR2-brikkene.

Noen analytikere mener overproduksjon vil prege DRAM-markedet i første halvår da etterspørselen tradisjonelt er noe svakere enn i andre halvår. Fra høsten tror man at tilbud og etterspørsel vil utjevnes. Andre tror kapitalinvesteringene vil bidra til å holde produksjonen noe nede i første halvår, slik at man unngår overproduksjon.

Til toppen