Analytikere mener HP pynter på PC-resultatene

En rekke amerikanske analytikere lurer på om HPs enorme PC-divisjon virkelig går i pluss.

HP la i forrige uke frem tall for kvartalet som ble avsluttet 31. januar. Den store nyheten var at PC-divisjonen går med overskudd for første gang på to år.

Dette er ekstremt viktig, for begrunnelsen for oppkjøpet av Compaq var å skape verdens største PC-leverandør, noe som skulle gi stordriftsfordeler og skape overskudd. For Dell spiser markedsandeler og tjener godt med penger.

Nå stiller en rekke amerikanske analytikere spørsmålstegn ved HPs påstander om at divisjonen, som omsatte for hele 5,1 milliarder dollar i kvartalet, fikk et overskudd på 33 millioner dollar.

Amerikanske analytikere mener HP har utelatt utgifter til forskning og utvikling samt en del administrasjonskostander i divisjonsregnskapet. Disse kostandene er i stedet belastet totalregnskapet - ingen stiller spørsmålstegn ved konern-regnskapstallene.

Dette er en regnskapspraksis som Compaq lenge var kritisert for. Hvor mye disse kostnadene ville ha påvirket resultatet er usikkert, men HPs finansdirektør Bob Wayman sier til Wall Street Journal at PC-divisjonen ville vist et pluss selv uten det selskapet kaller "reklassifisering" av kostnader og resultater.

HPs flytting av kostnader har fått meglerhuset Goldman Sachs til å nedgradere aksjen fra "outperform" (over forventning) til "in-line" (etter forventningen).

Også Bear, Stearns og flere store fond som eier aksjeposter i selskapet, stiller seg kritiske til regnskapsføringen.

Til toppen