Analytikere spår masse-oppsigelser i Sun

Sun-sjef Scott McNealy er i dyp krise og må snart kvitte seg med nærmere 8000 ansatte, skal vi tro Merrill Lynch.

Sun-sjef Scott McNealy er i dyp krise og må snart kvitte seg med nærmere 8000 ansatte, skal vi tro Merrill Lynch.

8000 årsverk utgjør intet mindre enn 20 prosent av server-gigantens nåværende arbeidsstokk på 39.400 ansatte, men det hindrer ikke Merrill Lynch-analytiker Steven Milunovich fra å stå på sitt, ifølge Cnet.

Han slenger seg på spekulasjonskarusellen om at Sun, som legger frem sin kvartalsrapport i morgen, står foran store organisatoriske endringer som i første omgang vil bety betydelig nedbemanning av staben. Sun-talsmann Andrew Clark vil overfor Cnet ikke kommentere rapporten fra Merrill Lynch-analytikeren men omtaler den enkelt og greit som "rykter og spekulasjoner".

I forkant av torsdagens tallpresentasjon har First Call har snakket med børsanalytikere som venter at Sun vil legge frem et tap per aksje for første fiskalkvartal på fire cents per aksje etter en omsetning på 2,86 milliarder dollar. Samtidig spekuleres det i det vide og brede om at Scott McNealys selskap vil legge frem et vesentlig dårligere salgsresultat enn dette.

Sun Microsystems Inc har allerede redusert arbeidsstokken med ti prosent, og ytterligere nedbemanninger vil bringe selskapet i samme kategori som lagringsspesialisten EMC Corporation som så langt har gjennomgått to omfattende nedbemanningsrunder - en på 23 prosent og en på syv prosent av arbeidsstokken, ifølge Merrill Lynch-analytiker Milunovich.


Han mener at en 20 prosents nedbemanning av Sun-staben vil være tilstrekkelig for å sende selskapet tilbake til break-even-nivå på en kvartalsvis omsetning på 2,5 milliarder dollar, noe som vil bety at dagens salgsnivå vil holde til å gjøre selskapet lønnsomt igjen. I dag når Sun et nullresultat med en omsetning på rundt 3,1 milliarder dollar i kvartalet, noe som for øvrig ligger godt over det man forventer omsetningen vil ligge på i neste fiskalkvartal.

Andre analytikere sier til Cnet at det er tvilsomt at Sun offentliggjør store bemanningskutt nå på torsdag, men understreker samtidig behovet for at Scott McNealy tar dramatisk grep:

- Vi tror det er mer enn 50 prosents sjanse for at Sun vil annonsere en større nedbemanning innen midten av regnskapsåret er passert. Vi hører fra våre kontakter at mellom 4000 og 8000 Sun-ansatte blir overtallige, sier Bernstein-analytiker Toni Sacconaghi til Cnet.

Problemet med store nedbemanninger er at det alltid går ut over omsetningsnivået, noe Sun allerede har merket på kroppen. Redusert salgskraft i kombinasjon med at Sun-teknologiene Sparc og Solaris fortoner seg "increasingly retro", for å sitere Milunovich, gjør at alarmklokkene bør begynne å ringe hos Scott McNealys menn og kvinner, mener Merrill Lynch-analytikeren som avslutter med følgende oneliner:

"Sun risks becoming the Apple of corporate computing, cool but less relevant".

Torsdag får vi deler av svaret: Er Sun en døende dinosaur eller snakker vi om en gammel ringrev i overlevelsens kunst som har så mye penger i banken at den uansett vil være i stand til å sikre seg et nytt friskt liv som Linux-leverandør?

Til toppen