BEDRIFTSTEKNOLOGI

Analytikere tror ikke på endringer for Tele2

Jan Stenbeck var en gambler som var sterkt involvert i Tele2 og teleselskapets kalkulerte UMTS-utsettelser, mener teleanalytikerne John Strand og Tore Aarønæs (bildet).

20. aug. 2002 - 10:17

Den norske teleanalytikeren Tore Aarønæs og hans danske kollega John Strand er helt samstemte i sin dom over Tele2. Selskapets aggressive utbygging og tidvis uforutsigbare utspill var styrt av hovedeier Jan Stenbeck.

- Stenbeck hadde et utrolig overblikk i alt og har påvirket den daglige drift i alle sine selskaper. Jeg kjenner ingen andre selskaper der gründeren var så involvert i den daglige driften, forteller Strand til digi.no.

- Stenbeck hadde stor personlig kontroll i selskapet. At Tele2 har forsinket sin UMTS-utbygging til tross for at det kunne koste dem lisensen er typisk Stenbeck, mener Aarønæs. Han var gambler, noe som selskapene hans uforutsigbare - både på godt og vondt.

Tele2 vant én av fire UMTS-lisensene i Norge med ekstremt høye utbyggingsløfter, men har så langt bare bygget 20 master her i Oslo. Kravene til 1600 basestasjoner innen 1. desember i år er umulig, sier selskapet og varsler dermed en ny test for hvor mye departementet kan gå med på.

Les også


Analytikerne tror ikke vi får noe avklaring nå. - Stenbeck samlet mange dyktige ledere rundt seg og selv om det ikke blir lett, vil Tele2-sjef Lars- Johan Jarnheimer klare seg uten Stenbeck. Han har lært mye av Stenbeck og lite vil forandre seg, mener Strand.

Begge analytikerne understreker at de har stor respekt for Stenbeck og hva han fikk til.

- Han var en frekk gambler som hadde god nese og satset tidlig på blant annet GSM. Visjonær er også en merkelapp han fortjener, mener Aarønæs.

- Stenbecks teleselskaper går riktig vei. Det er særlig Millicom kan gi kjempeutelling hvis alt går bra. Tele2 ser også bra ut, selv om selskapet står foran store UMTS-investeringer i Sverige og Norge, mener Strand.

- Men Stenbeck var en typiske opptursperson som kunne være flink og aggressiv i medvind, men det kreves et annet mannskap å seile i motvind, føyer Aarønæs til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.