BEDRIFTSTEKNOLOGI

Anbefaler deling av Microsoft

Bransjeforeningen SIIA anbefaler - ikke uventet - at Microsoft deles opp.

Eirik Rossen
5. mars 1999 - 11:48

SIIA er en videreføring av SPA som i flere år har markert en anti-Microsoft profil.

Bransjeforeningen Software & Information Industries Association (SIIA) ble dannet 1. januar i år ved at Software Publishers Association (SPA) slo seg sammen med Information Industry Association (IIA), en forening for bedrifter innen innhold på Internett. SPA samlet over 1100 programvarehus, blant dem alle de store amerikanske, også Microsoft, og markerte seg klart innen de fleste spørsmål som opptar programvarebransjen, blant dem kamp mot piratkopiering og vern om fri rett til kryptering. IIA hadde sammenfallende synspunkter med SPA i disse spørsmålene. SIIA hevder å telle nærmere 1500 medlemmer.

Microsoft er siden 1996 nektet en plass i SPAs styre. Selskapet stilte med tungvekteren Bob Herbold ved valget i mai i fjor, men ble avvist, både i den første runden med alminnelig valg, og i den andre der de tretten valgte styremedlemmene skulle peke ut ytterligere to styremedlemmer. Før og etter valget markerte SPA støtte til ulike anti-Microsoft-tiltak, og gikk blant annet ut med et krav om at nettleser og operativsystem må holdes strengt atskilt.

Microsoft opprettet høsten 1997 sin egen bransjeorganisasjon, Association of Software Competitors, uten å bryte ut av SPA.

Det interne dokumentet som ble referert torsdag av Associated Press og Wall Street Journal, tar opp forslag som er kjent fra andre miljøer, og som diskuteres i kretsene rundt justisdepartementet i Washington. Ideene går ut på at Microsoft kan deles opp etter produkttype, for eksempel en del for systemvare, en annen for kontorapplikasjoner og så videre, eller vertikalt, slik at man får to, tre, eller fire "Baby Bills" som hver konkurrerer med sin Windows, sin Word, sin Office og så videre.

Ifølge Wall Street Journal, hvis eier Dow Jones & Co er representert SIIAs styre, kjempet Microsoft iherdig bak kulissene, og fikk hindret sluttformuleringen fra å inneholde et direkte krav om oppdeling av selskapet. I stedet heter det i dokumentet at retten bør "drøfte seriøst" en oppdeling, framfor å etablere tiltak som ville kreve en kontinuerlig overvåking av Microsofts virksomhet. Også i spørsmålet om offentliggjøring av kildekoden til Windows ble sluttformuleringen en anbefaling i stedet for et krav. Dokumentet markerer ellers at tiltakene ikke bør påvirke børsen, eller skade selskapets aksjonærer og ansatte.

Styret i SIIA teller 21 medlemmer, 15 fra SPA og 6 fra IIA. Dokumentet ble vedtatt med 11 mot 2 stemmer. Åtte styremedlemmer stemte avholdende.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.