Keenious

Anders (28) og Frodes (27) idé vekker internasjonal oppmerksomhet - nå kommer støtten fra EU

Skjermbilde fra tidligversjon i Word.
Skjermbilde fra tidligversjon i Word. (Skjermbilde: Keenious)
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I april i fjor fikk de nyutdannede gründerne Frode Opdahl (27) og Anders Rapp (28) én million kroner fra Forskningsrådet for sin kunstig intelligens som foreslår relevante forskningsartikler for studenter og forskere mens de skriver.

Opdahl var ferdig uteksaminert fra sivilingeniørstudiet i informatikk ved Norges arktiske universitet i Tromsø i 2017, og ideen er basert på en maskinlæring-algoritme han utviklet til masteroppgaven. 

Søker testbrukere

 Tech-oppstarteren, som har fått navnet «Keenious», har nå lagt ut en tidligversjon som tillegg i Google Docs og Microsoft Word, basert på Microsoft Academics datasett på 65 millioner artikler og hele Wikipedia på engelsk.

Tjenesten fungerer som et søk som lenker videre til stedet der relevante dokumenter er publisert mens man skriver.

– Det er bedre å få ut noe tidlig selv om det ikke er perfekt. Vi har allerede testet verktøyet på studenter på alle nivåer på Universitetet i Tromsø, og andre kontakter vi har rundt om kring andre steder både i og utenfor Norge, sier Opdahl.

Keenious lager smarte tekstsøk med egenutviklet algoritme. Fra v. Anders Rapp og Frode Opdahl.
Keenious lager smarte tekstsøk med egenutviklet algoritme. Fra v. Anders Rapp og Frode Opdahl. Foto: Forskningsrådet

Han understreker at tidligversjonen er åpen for at alle kan laste den ned og teste, og ønsker få flere tilbakemeldinger fra flere for å kunne utvikle flere bruksområder.

– Noe av det vi jobber med nå er å lage et system der brukerne kan lagre søkene sine og gå tilbake til dem senere, eksemplifiserer han. 

En halv million til kommersialisering

Samtidig får de nå 50.000 Euro (nesten en halv million kroner) fra EUs innovasjonsprogram «Horizon 2020» til å kommersialisere idéen.

27-åringen har ingeniørbakgrunn og får nå gjøre seg nye erfaringer når Keenious går inn i den nye fasen.

– Jeg kommer fra en ingeniørbakgrunn, og har aldri hatt noe erfaring med salg. Det er litt merkelig, spesielt når man er et lite team, og det tar mer tid enn man skulle tro for en som er vant til å sitte og programmere hele tiden. Men så er det litt artig å vise fram noe man er stolt av og har laget selv og, og få gode tilbakemeldinger.

Les også

Gründeren forteller at flere hundre har lastet ned verktøyet den siste uken. Brukerne kommer fra engelskspråklige USA og Storbritannia, men også Asia, Sør-Amerika og Europa, forteller Opdahl.

Gründerduoen planlegger å etterhvert ta betalt for premiumfunksjonalitet, i tillegg til å beholde en gratisversjon.

– De som ønsker mer funksjonalitet kan betale og få flere resultater og andre premium-funksjoner. Vi ser for oss at studenter kan få premiumtilngang gjennom universitetet, sier Opdahl.

(artikkelen fortsetter under)

Skjermbilde Keenious
Algoritmen kan fokusere på en bestemt del av teksten. Skjermbilde: Keenious

– Vil tilpasse oss universiteters behov

Tech-oppstarteren er nå i dialog med universiteter, og ønsker at et universitet kan bruke verktøyet direkte. Hvis de får det til å fungere for ett universitet, fungerer det forhåpentligvis for andre universiteter også, sier Opdahl.

– Tanken er at vi skal starte i Norge og bruke deres tilbakemelding. Og så gå direkte til utlandet og vise hva vi har utviklet etterpå.

Keenious skal etter planen treffe et internasjonalt publikum med engelsk som språk. Men siden markedsføringen er på et tidlig stadium vil det kunne bli aktuelt å utvikle ulike språklige tilpasninger basert på tilbakemeldingene som nå kommer inn.

Horizon 2020 SMB-instrument:

  • Tilskuddsordningen retter seg mot bedrifter med stort potensial for å vokse internasjonalt. Ordningen tilbyr veiledning og akseleratortjenester i tillegg til finansiering.
  • SMB-Instrument (små og mellomstore bedrifter), deler også ut ytterligere 1-2,5 millioner euro til bedrifter i neste innovasjonsfase, for oppskalering og markedstilspasning av produktet.

Kilder: EU, Innovasjon Norge.

– Teknisk sett er det mulig å legge til flere språk, og vet hvordan vi ville gjort det. Men til nå har det vært naturlig å fokusere på ett punkt.

En av mulighetene er å tilpasse verktøyet for studenter som skriver på norsk men bruker kilder og pensum på engelsk.

– Vi vet at mange gjør det, så vi ser på mulighetene for å få til en form for oversetting, selv om det blant annet på grunn av ulikt stammespråk har potensial til å senke kvaliteten.

– Det kommer nok før vi støtter datasett med artikler på norsk. Men hvis universitetene gir tilbakemelding på at de må ha norsk, vil vi også kunne prioritere det, sier Opdahl.

– Gjør gode kilder lettere tilgjengelig

Ifølge gründerne er ambisjonen med verktøyet å gjøre det lettere for studenter og forskere å finne fram til god og relevant kunnskap ved bruk av moderne kunstig intelligens.

– Kan det ikke føre til at færre studenter leser pensum når de har et verktøy som finner kildene for dem mens de skriver?

– Vi håper vi det heller skal gjøre dem flinkere til å bruke gode kilder. Jeg tror mange studenter i de første årene ikke er vant til å søke opp forskningsartikler, og at det vi gjør er å gjøre gode kilder lettere tilgjengelig tidligere.

Les også

– Og at du kommer videre fra den siloen du var i før du visste hvordan du skulle finne fram til ting, svarer Opdahl.

Opdahl og kollega Anders Rapp har kontorplass på inkubatoren Norinnova i Forskningsparken i Tromsø, der de får rådgivning og hjelp med forretningsutvikling.

Begge har gått gründerskolen og jobbet som interns i Silicon Valley med markedsavklaringsstøtte fase 1 fra Innovasjon Norge.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen