Andre runde til Qualcomm

Det amerikanske telekomselskapet Qualcomm, best kjent som selskapet bak den digitale CDMA-teknologien, har vunnet en foreløpig seier i patentstridighetene med en annen amerikanske telegigant, Motorola.

Det amerikanske telekomselskapet Qualcomm, best kjent som selskapet bak den digitale CDMA-teknologien, har vunnet en foreløpig seier i patentstridighetene med en annen amerikanske telegigant, Motorola.

Motorola saksøkte nylig Qualcomm for brudd på patentbestemmelsene med argumenter om at Qualcomms såkalte "Q"-telefon er slående lik designet på Motorolas flaggskip på mobiltelefonsiden, "StarTAC". En rett i San Diego ga tidlig i april Motorola medhold i påstandene og tok en beslutning som blokkerte alt salg av "Q".

I den andre runden av tvekampen trakk imidlertid Qualcomm det lengste strået. I et rettsmøte i det sørlige California sist torsdag ble Motorolas krav om å få en forbudskjennelse mot Qualcomm avvist. Qualcomm, som hadde planlagt å lansere den nye telefonen til sommeren, sier arbeidet med "Q" vil bli gjenopptatt med øyeblikkelig virkning.

Den første kjennelsen fratok Qualcomm muligheten til å produsere, selge eller markedsføre produktserien med "Q"-telefoner basert på selskapets egen CDMA-standard. Kjennelsen gjaldt bare designet på "Q" og berørte ingen sider ved Qualcomms patenter på CDMA-teknologien.

Ved å avvise Motorolas krav mener Qualcomm retten har sett at det er "betydelige forskjeller" mellom "Q"- og "StarTAC"-telefonen. Qualcomm understreker imidlertid at rettens kjennelse bare er en foreløpig bestemmelse i påvente av en rettssak eller mulig anke fra Motorolas side.

CDMA, som gir en langt høyere kapasitet og klarere lyd enn analoge og andre digitale mobiltelfonstandarder, ligger an til å bli hjørnesteinen i de fleste nye digitale teletjenster, for eksempel PCS, som nå kommer for fullt i USA.

Qualcomm er også involvert i en patentstrid med svenske Ericsson, som saksøkte Qualcomm i desember. Også i dette tilfellet svarte Qualcomm med et motsøksmål.

Til toppen