BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Android 4.0 får åpen kildekode

Bekreftes av Googles Android-sjef.

Ice Cream Sandwich er den aller nyeste utgaven av Android.
Ice Cream Sandwich er den aller nyeste utgaven av Android. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2011 - 15:12

Googles manglende vilje til å åpne kildekoden til Android 3.x Honeycomb har ført til en del hoderystelse og antakelser som at selskapets videre utvikling av programvareplattformen er i ferd med å bli mer lukket. Kritikerne har vist manglende forståelse for Google argumenter for ikke å åpne kildekoden til denne generasjonen av programvare, nemlig at selskapet ikke ønsker at Android 3.x skulle brukes på smartmobiler, noe den ikke er laget for. Dette omtales i mer detalj i denne artikkelen.

Uansett har dette ført en del spekulasjoner om hvorvidt Google vil åpne kildekoden til Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS). Denne nye versjonen, eller egentlig den oppdaterte utgaven av utviklerverktøyene (SDK), ble sluppet på onsdag. Siden kildekoden til selve Android-programvaren ikke er gitt ut ennå, frykter noen allerede at den ikke gitt ut denne gangen heller.

Andy Rubin, Googles Android-sjef. <i>Bilde: Google</i>
Andy Rubin, Googles Android-sjef. Bilde: Google

Alt tyder på at denne frykten er ubegrunnet, for Andy Rubin, Googles Android-sjef, skal ha sagt offentlig under AsiaD-konferansen denne uken, at kildekoden vil gis ut noen uker etter at den første ICS-baserte mobilen, Samsung Galaxy Nexus, har blitt lansert. Det betyr trolig at kilden åpnes en gang i løpet av desember.

Dette betyr at alle som vil tilby enheter med Android 4.0 kan gjøre dette, uten en slik spesialavtale med Google som har vært nødvendig for å tilbyr Android 3.x. Men det betyr blant annet også at det blir mye enklere for uavhengige utviklergrupper å tilby alternative Android-installasjoner til enheter fra andre leverandører.

Foreløpig har det ikke blitt kunngjort flere produkter som leveres med Android 4.0, men ifølge Engadget har Sony Ericsson kunngjort at samtlige Xperia-produkter fra 2011 vil kunne oppgraderes til Ice Cream Sandwich i 2012. Informasjonen stammer fra en Facebook-profil som angivelig skal ha tilhørt Sony Ericsson i Nederland, men nå er ikke bare meldingen, men også hele profilen, fjernet. På Twitter svarer Sony Ericsson UK at de ikke har noe informasjon å komme med nå, siden Android 4.0 nettopp har blitt lansert. Man bes å følge med på selskapet produktblogg for nyheter om dette.

Også HTC har kommet med lignende tilbakemeldinger på Twitter.

Det er uansett lite sannsynlig at andre enn dem som skaffer seg Galaxy Nexus, vil kunne benytte en offisiell utgave av Android 4.0 i år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.