Android 5.1 dukket plutselig opp

Tas i bruk av helt nye enheter.

Android 5.1 dukket plutselig opp
Et knippe indonesiske Android One-enheter. Bilde: Google

Samtidig som at Google melder om at Android 5.0 nå er tatt i bruk av 1,6 prosent av Android-enhetene som besøkte Google Play i månedsskiftet, er det tydeligvis snart klart for versjon 5.1. Men måten det har skjedd på, er noe uvanlig.

Det vanlige har vært at nye Android-versjoner har blitt gjort tilgjengelige først for Nexus- og Google Play-enheter i tur og orden, og deretter for enheter fra andre leverandører i det tempoet den enkelte leverandør måtte finne hensiktsmessig, vanligvis etter at koden har blitt gitt ut til Android Open Source Project (AOSP).

Men denne gang er det billigenheter i Googles relativt nye Android One-kategori som etter alt å dømme får Android 5.1 først. Dette ble kjent etter at Google i går kunngjorde at Android One-serien skal komme på markedet i Indonesia, hvor enhetene vil koste under 900 kroner stykket. Flere av enhetene er lagd i nettopp Indonesia av leverandører som Evercoss og Nexian.

Trykkfeil?

Det var dog ikke i denne kunngjøringen, men på den indonesiske siden om disse mobilene at detaljen om Android 5.1 dukket opp i går. Dette versjonsnummeret skal ha blitt nevnt fem ganger. Dette ble først omtalt av Android Police, som også har bilder av enheter som viser dette versjonsnummeret.

Senere har Google etter alt å dømme redigert den indonesiske siden, slik at det nå bare står «Android Lollipop».

Siden Android 5.0 ble utgitt for tre måneder siden, har Google kommet med to mindre versjoner, 5.0.1 og 5.0.2. Begge inneholder primært feilrettinger. 5.0.2-utgaven er bare tilgjengelig for nettbrettene i Nexus-serien.

Siden versjonsnummeret gjør et større hopp, er 5.1-utgaven trolig en større oppdatering enn de foregående. Men hva som er nytt er foreløpig ikke kjent.