BEDRIFTSTEKNOLOGI

Android-alternativ blir kommersielt

Nå skal CyanogenMod bli mye enklere å installere.

Installasjon og oppdatering av CyangenMod skal i framtiden kunne gjøres ved hjelp av en app og et trykk på en knapp.
Installasjon og oppdatering av CyangenMod skal i framtiden kunne gjøres ved hjelp av en app og et trykk på en knapp. Bilde: Cyanogen Inc

Store deler av Googles Android-operativsystem gis ut som åpen kildekode. Dette førte raskt til at det kom alternative versjoner av Android, stort sett laget av entusiaster på fritiden. Disse alternative utgavene kan lastes ned og installeres på mange smartmobiler og nettbrett, så lenge disse har latt seg låse opp.

De alternative utgavene tilbyr ofte brukerne mer kontroll over enhetene, og de er ofte basert på den aller nyeste versjonen av Android, også til mobiler som hvor denne Android-versjonen ikke er tilgjengelig via offisielle kanaler.

CyanogenMod er én av de mest populære Android-modifikasjonene, og også blant de aller eldste. Den 25. mai 2009 kunngjorde Steve Kondik at han hadde laget en ny ROM til Android-mobilen T-Mobile G1, som også ble solgt under navnet HTC Dream. Kunngjøringen skjedde på nettstedet XDA Developers, et sted hvor Kondik umiddelbart fikk rask respons. Han skriver at flere hundre installerte programvaren og kom med tilbakemeldinger om den. Det førte til at Kondik i blant kunne laste opp nye og forbedrede versjoner opptil flere ganger om dagen.

Etter det har det rent mye vann i havet, og antallet brukere av CyanogenMod skal nå være på rundt 8 millioner, fordelt på en lang rekke enheter. Dette er ganske imponerende, for installasjonsprosessen er mer komplisert enn det de fleste vil gi seg ut på.

I går kunngjorde Kondik at det er tid for å bringe programvaren til et nytt nivå. Allerede i desember i fjor ble Cyanogen etablert som et selskap, og ifølge TechCruch har Benchmark Capital investert 7 millioner dollar i selskapet.

Målet er nå å tilby et enda bedre produkt, men også å kunne nå ut til langt flere.

– Den største hindringen vi har ønsket å få ut av veien, er den skrekkelige installasjonsprosessen. I dag finnes det flere åpne og låsfrie enheter enn noensinne, men de har alle sine særegenheter og svært forskjellige installasjonsprosedyrer. Vi har gjort vårt beste for å dokumentere prosessen hvor alle enhetene vi støtter i vår wiki, men det er fortsatt en skremmende prosess for vanlige dødelige. Dette er ikke tilstrekkelig – installasjon er nødt til å være enkel og trygg, skriver Kondik.

Derfor har Cyanogen utviklet et eget installasjonsapplikasjon som skal kunne ta seg av installasjonen, uten nevneverdig brukerinnvirkning. Applikasjonen skal gjøres tilgjengelig i Google Play i løpet av noen få uker.

CyanogenMod inkluderer ikke Googles proprietære Android-applikasjoner. Disse må brukeren eventuelt skaffe selv, for eksempel ved å sikkerhetskopiere de installerte applikasjonene før CyanogenMod installeres. Om dette vil bli annerledes på noe vis med den kommende CyanogenMod-appen, er foreløpig uklart.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.