FORBRUKERTEKNOLOGI

Android-apper på Chrome

De to plattformene nærmer seg hverandre.

Google bekreftet i går at Chrome OS skal få en støtte for å kjøre Android-apper.
Google bekreftet i går at Chrome OS skal få en støtte for å kjøre Android-apper. Bilde: digi.no
26. juni 2014 - 09:00

Under åpningen av utviklerkonferansen Google I/O i går viste Google fram smakebiter fra det de kaller tidenes største overhaling av Android og mye annet.

Den nye utgaven er døpt Android L og vil først foreligge til høsten, men da med en lang rekke forbedringer.

Chrome med Android

For første gang bekreftet Google også at Chrome OS får støtte for Android-programmer. Fra scenen ble det vist fram flere apper som allerede kjørte på en Chromebook, altså en bærbar pc med Googles forenklede operativsystem.

Dette er en betydelig nyhet for den ennå ganske marginale plattformen, ettersom det betyr at utvalget av programmer til Chrome OS i teorien da kan øke kraftig. På sikt.

Google vedgikk at prosjektet foreløpig er på et tidlig stadium. Teknologisjef Sundar Pichai kunne i går ikke fortelle når støtten er skikkelig på plass.

Noen få håndplukkede Android-apper skal komme til Chrome OS allerede i høst.

– Vi ville ikke kunne støtte alle apper fra dag én, men din tilbakemelding kan hjelpe oss plukke ut de appene du mest ønsker å bruke på Chrome OS, forteller selskapet.

En utfordring er at dagens Chromebook-maskiner ofte ikke er utstyrt med berøringsskjerm, som jo er en forutsetning for å styre Android-appene som i dag er utformet for å brukes med smarttelefoner og nettbrett.

Googles egen luksusutgave Chromebook Pixel, som ikke er lansert i Norge, er blant unntakene. Iallefall Acer og Lenovo har også modeller med slik støtte, eksempelvis Acer C720P og Lenovo N20. Skal vi gjette vil utviklingen nå gå i retning av at flere leverandører utstyrer sine Chromebooks med berøringsskjerm..

Smelter sammen

At Chrome OS og Android nærmer seg hverandre og kanskje på sikt smelter sammen kommer ikke som lyn fra klar himmel. En slik utvikling er ventet, og spekulasjonene ble ytterligere styrket etter at Sunder Pichai overtok det øverste ansvaret for utviklingen av også Android, i tillegg til ansvaret for Chrome fra tidligere.

Lås opp Chromebook med mobilen

Google røpet også at de to plattformene skal utfylle hverandre på andre måter. Det skal bli mulig å automatisk låse opp Chromebook og logge seg inn når brukernes Android-baserte mobiltelefon er fysisk i nærheten.

I tillegg skal varsler fra telefonen kunne vises på Chromebook-skjermen, både tekstmeldinger og hvem som ringer deg, Google Now-varsler samt beskjed hvis batteriet på mobilen begynner å gå tomt.

Denne typen integrasjonen mellom datamaskinen og mobilen vil nok Apple-brukere kjenne igjen, og det hele minner mye om hva konkurrenten presenterte på sin utviklerkonferanse bare tre uker tidligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.