Android Instant Apps

Android får apper man slipper å installere

Fungerer selv i eldre Android-versjoner.

Android får apper man slipper å installere
(Bilde: Google/YouTube)

Fungerer selv i eldre Android-versjoner.

Blant de store fordelen weben har i forhold til apper, er hvor enkelt det er å få tilgang til helt nytt innhold. Har du funnet en kilde med noe interessant informasjon, holder det gjerne å klikke på en lenke. Det er ikke nødvendig å installere noe, siden nettleseren vanligvis tilbyr alt som behøves. Dermed har man tilgang til innholdet man ønsker i løpet av noen få sekunder.

Slik er det ikke med apper. Mye informasjon er i dag kun tilgjengelig i apper. Mye av denne informasjonen er søkbar blant annet gjennom Googles søketjeneste, som har indeksert app-innhold i flere år allerede. Men for å åpne innhold fra apper som man ikke allerede har installert, må man faktisk installere appen, selv om man kanskje bare er interessert i å bruke den én eneste gang.

Installasjonsfritt visning

Under Google I/O-konferansen i går viste Google fram en bedre løsning for dette, som skal fungere i alle Android-utgaver tilbake til Jelly Bean (Android 4.1 til 4.3).

Løsningen kalles for Android Instant Apps og ser ut til å være noe helt annet enn app-strømmingen som Google eksperimenterte med i fjor høst.

Dersom man i en nettleser til en Android-enhet klikker på en dyplenke til appinnhold til en app som man ikke har installert, vil innholdet likevel raskt kunne vises på enheten dersom appen er tilpasset Instant Apps – en oppdatering som utviklere i mange tilfeller vil kunne gjøre på under en dag.

Android Instant Apps innebærer at appen deles opp i en rekke moduler, og når en bruker klikker på en dyplenke, vil Android-enheten kun laste ned og kjøre den eller de modulene som er nødvendige for å vise det aktuelle innholdet. Ingen installasjon er nødvendig.

Et annet mulig bruksområde som Google nevner, er i forbindelse med parkeringsautomater. I dag er det ofte mulig å betale for parkering med en app, men dette forutsetter at man har appen installert og at man kanskje også er registrert som kunde hos parkeringsselskapet.

Med Android Instant Apps skal man, dersom parkeringsautomaten støtter det, kunne knytte mobilen til automaten ved hjelp av NFC (Near Field Communication), få lastet ned og kjørt de nødvendige appmodulene, samt betale med Android Pay, som nå har begynt å bli tilgjengelig også i andre land enn USA.

Foreløpig er Android Instant Apps bare tilgjengelig for en liten gruppe med app-utviklere, men denne gruppen skal gradvis utvides i løpet av året. Funksjonaliteten skal begynne å bli tilgjengelig for Android-brukere mot slutten av året.

Android N

Google har allerede utgitt testversjoner av den neste generasjonen av Android, så mange av nyhetene er for lengt blitt offentliggjort. I går kom Android N Developer Preview 3, som er den første med betastatus.

I tillegg til finpussing av den allerede kjente funksjonaliteten og av ytelsesforbedringene som oppnås med den nye JIT-kompilatoren og støtte for grafikk-programmeringsgrensesnittet Vulkan, inkluderer denne nye testutgaven en helt ny oppdateringsfunksjon, som skal gjøre installasjonen av nye Android-versjoner langt mindre plagsom.

Dave Burke fortalte om flere nyheter i Android N.
 

Når man i dag oppdaterer en Android-enhet, starter enheten på nytt og så må man ofte vente i lang tid før enheten igjen er klar til bruk. Med Android N vil oppdateringene skje langt mer sømløst, ved at det benyttes to separate systemavbildninger. Når en oppdatering er tilgjengelig, vil en ny systemavbildning automatisk lastes ned i bakgrunnen. Det oppdaterte systemet tas i bruk så snart brukeren restarter enheten.

Dette gjøres mulig delvis på grunn av den nye Direct Boot-funksjonen og kryptering på filnivå istedenfor på blokknivå.

I foredraget som vises nedenfor fortelles det mer om både dette og mye annet som er nytt i Android N, dog med utgangspunkt i et publikum bestående av utviklere.

Til toppen