Android får raskere motor

– Dalvik er død.

Android får raskere motor
Bilde: Brett Gunlock/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Google I/O-konferansen starter onsdag denne uken, og blant nyhetene det er ventet at vil bli presentert, er en ny Android-versjon – trolig 5.0 og kanskje med kallenavnet «Lollipop». Dette mer enn antydes av foredragstitler under konferansen, inkludert «What's new in Android».

Et sentralt tema under Google I/O skal være design, men Android for dagens formfaktorer blir i liten grad nevnt i det foreløpige materialet.

En nyhet som nå ser ut til å være langt mer sikker, er at neste Android-versjon vil drives av en ny, virtuell maskin (VM). Rett før helgen kom Android Open Source Project med følgende kunngjøring:

«Dalvik is dead, long live Dalvik! DO NOT MERGE»

Dette kan nok tolkes på flere måter, men ifølge XDADevelopers betyr det at Dalvik har blitt erstattet av ART (Android RunTime) som standard VM i operativsystemet.

ART er egentlig ingen nyhet i seg selv. Denne VM-en har fulgt med Android 4.4.x i alle fall siden november i fjor, som et valgfritt og eksperimentelt alternativ til Dalvik. Valget er tilgjengelig blant utvikleralternativene, som er temmelig gjemt for vanlige brukere.

Nå er ART etter alt å dømme klar for offisiell bruk. ART skal kunne kjøre applikasjoner mer effektivt enn Dalvik, blant annet fordi den benytter Ahead-of-time-kompilering av applikasjonene i stedet for Just-In-Time-kompilering, slik som Dalvik. Ulempen med dette skal være noe lenger installasjonstid for appene. ART skal dessuten har bedre «garbage collection», noe som også skal kunne gi bedre ytelse.

Mer effektiv kjøring av applikasjonene betyr mindre jobb for prosessorene, noe som kan gi bedre batteritid og en opplevelse av at enheten har blitt raskere.

Det er forøvrig uklart om ART har de samme copyright-utfordringene som Dalvik, som er sentral i Oracles rettsstrid mot Google.

    Les også: