FORBRUKERTEKNOLOGI

Android-hack gir dobbel batteritid

Men krever mobil med moderne skjerm.

Nexus One med ulike kombinasjoner av fargekanaler.
Nexus One med ulike kombinasjoner av fargekanaler. Bilde: Jeff Sharkey
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juli 2010 - 09:28

Mobiler med OLED-basert (Organic Light Emitting Diode) skjerm er i utgangspunktet ganske energieffektive, men Jeff Sharkey, en programmerer i Google, presenterer i sin blogg en teknikk som gjør det mulig å redusere det totale strømforbruket til mobilen med opptil 58 prosent. Dette er gjort på en Google Nexus One, men bør også fungere med andre Android-baserte mobiler med OLED-skjerm.

OLED-skjermer har separate pikselelementer for hver fargekanal. Enkelte av kanalene krever mer strøm for å lyse med full intensitet enn andre. Sharkey har kommet til at rødt er den mest energieffektive av fargekanalene, mens det kreves dobbelt så mye strøm for å drive de blå pikslene.

Det Sharkey har gjort, er rett å slett å endre Android-kildekoden en smule, slik at brukeren kan velge at skjermen bare skal belyses av én eller to av de tre ulike fargekanalene.

Mest effektivt er det altså kun å bruke de røde pikslene. Da reduseres strømforbruket til mobilen med 58 prosent i Sharkeys test. Likevel er skjermen fullt brukbar til mange formål, for eksempel til å se på kart eller til å surfe på weben.

Nexus One med ulike kombinasjoner av fargekanaler. <i>Bilde: Jeff Sharkey</i>
Nexus One med ulike kombinasjoner av fargekanaler. Bilde: Jeff Sharkey

Ifølge Sharkey er den røde fargen også godt egnet om natten, særlig i forbindelse med astronomi.

Sharkey skriver i blogginnlegget ingenting om hvorvidt hans hack noengang vil bli en del av den offisielle Android-kildekoden. Foreløpig må brukerne selv få root-tilgang til sin mobil og kompilere operativsystemet selv for å kunne utnytte disse mulighetene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.