ANALYSER

- Android har gått forbi Symbian

Hver tredje smartmobil som selges, er basert på Googles plattform, ifølge Canalys.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. jan. 2011 - 13:18

Analyseselskapet Canalys kom i dag med en rapport om smartmobilmarkedet i fjerde kvartal i fjor. Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er konklusjonen om at Google har passert Nokia som største leverandør av smartmobilplattformer.

Det betyr det ifølge Canalys ble solgt flere Android-baserte mobiler i desemberkvartalet i fjor enn det ble solgt smartmobiler basert på Nokias plattformer, i første rekke Symbian.

Canalys mener at andelen av smartmobiler med Android har blitt nesten firedoblet på et år, fra 8,7 prosent i fjerde kvartal av 2009 til 32,9 prosent i siste kvartal i fjor.

Andelen basert på Nokias systemer har derimot blitt redusert med mer enn 30 prosent i den samme perioden, fra 44,4 til 30,6 prosent. Likevel ble det i siste kvartal i fjor solgt 30 prosent flere Nokia-baserte mobiler enn i samme kvartal i 2009. Veksten til Android har dog vært på 615,1 prosent, mener Canalys, som skriver i en pressemelding at til tross for dette, er Nokia fortsatt verdens ledende leverandør av smartmobiler, men 28 prosent.

Canalys mener at HTC og Samsung er de ledende leverandørene av Android-baserte smartmobiler og at de to selskapene til sammen leverer nesten 45 av de Android-baserte håndsettene som selges.

Ifølge Canalys vokste smartmobilmarkedet globalt med 89 prosent fra fjerde kvartal i 2009 til fjerde kvartal i 2010. Det er bare Android som har greid å utnytte denne veksten fullt ut og vel så det. Apples iOS på iPhone er dog ikke langt unna, med en vekst i antallet solgte enheter på 85,9 prosent.

I likhet med Nokia økte også RIM smartmobilsalget i denne perioden, men en vekst på 36 prosent var på ingen måte nok til å beholde markedsandelene, som i perioden har blitt redusert fra 20,0 til 14,4 prosent.

Canalys skriver at Microsoft introduserte Windows Phone 7 for sent til å få full effekt av den viktige førjulshandelen. Derfor hadde Microsofts smartmobilplattformer en enda dårligere markedsandel i fjerde kvartal i fjor enn samme kvartal året før. Windows Mobile og Windows Phone ble likevel mer solgt enn alle de mindre plattformene til sammen, men er likevel de eneste av de nevnte plattformene hvor det faktiske salget av håndsett har gått ned.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.