Android kan bli opptil dobbelt så raskt

Skal ta i bruk forbedringer gjort av ekstern Linux-gruppe.

Android kan bli opptil dobbelt så raskt
Bilde:

En ytelsesforbedring på mellom 30 og 100 prosent – det kan bli resultatet når Android Open Source Project (AOSP), som ledes av Google, etter hvert får inkludert en rekke kodeforbedringer som er blitt gjort av non-profit-selskapet Linaro. Deler av koden skal nylig ha blitt inkludert av AOSP.

Linaro ble etablert i 2010 for å jobbe med optimalisering og forbedringer av blant annet en Linux-kjernen for kjøring på mobile, ARM-baserte enheter. Tanken er at prosjektene skal kunne innlemmes i Linux-baserte mobilplattformer som Android, Tizen og Ubuntu. Bak Linaro står blant annet ARM, IBM og flere leverandører av ARM-baserte systembrikker, inkludert Samsung.

Nylig ble det publisert en video på YouTube som viser hvordan optimalisering av Android 4.0.4 kan bidra til langt høyere ytelse, spesielt knyttet til CPU-en. Det er sveitsiske Bernhard Rosenkränzer, Linaros ekspert på Android Toolchain, som i videoen viser hvordan Linaro versjon av Android 4.0.4 utfører en kjent ytelsestest omtrent dobbelt så raskt som den tilsvarende AOSP-utgaven. Programvaren kjøres i begge tilfeller på et kretskort som heter Pandaboard. Dette er basert på en OMAP4430-systembrikke fra TI.

I videoen forteller Rosenkränzer at Linaro har oppnådd dette ved blant annet å bruke nyere verktøy, og å fikse på en del dårlig kode, noe som har gjort det mulig å kompilere koden med mer omfattende optimalisering i kompilatoren (gcc med blant annet -O3 i stedet for -O2). Dessuten har Linaro erstattet alle strengoperasjonene i Bionic-biblioteket med raskere metoder.

Rosenkränzer vil ikke si at Google har gjort en dårlig jobb, men at selskapet kanskje har brukt mer tid på å komme med ny funksjonalitet og å bygge inn støtte for ulike mobiler, enn å optimalisere koden for fart.

Det finnes en rekke modifiserte versjoner av Android. CyanogenMod ventes å bli blant de første som offisielt tar i bruk de nye optimaliseringene fra Linaro. En tidlig, uoffisiell versjon for Galaxy Nexus er tilgjengelig her.

Det vil ta lenger tid før Google og AOSP gir ut Android med de samme optimaliseringene. Det er ventet at Google vil presentere nyheter om neste Android-versjon under selskapet årlige Google IO-konferanse, som arrangeres i slutten av juni. Det kan hende disse optimaliseringene blir nevnt i den sammenheng.

    Les også:

Les mer om: