– Android-mobil fra Nokia om to uker

Passer godt inn i Microsofts nye forretningsstrategi.

– Android-mobil fra Nokia om to uker
Mye tyder på at Nokia skal introdusere en Android-basert Asha-telefon under Mobile World Congress i Barcelona om knapt to uker. Bilde: Nokia, fotofikling: digi.no

Nokia skal arrangere en pressekonferanse klokken halv ni om morgenen den 24. februar, under Mobile World Congress i Barcelona, som starter samme dag. Det er ventet flere lanseringer, som trolig blir de siste før selskapets mobiltelefondivisjon offisielt overtas av Microsoft.

Stadig mer tyder på at ett av produktene som Nokia skal lanseres under pressekonferansen, er mobiltelefonen Nokia X, også kjent ved kodenavnet Normandy. Dette skal være selskapets første Android-baserte mobiltelefon.

Ryktene om Normandy-prosjektet har eksistert lenge. Prosjektet har blitt mer eller mindre bekreftet, men de offisielle signalene fra Nokia har vært at det ikke ville komme noe produkt ut av dette.

Men nå forteller ikke navngitte kilder til Wall Street Journal at telefonen kommer, og det om bare to uker. I alle fall vil den bli avduket da.

Ifølge rapporten fra både Wall Street Journal og andre, dreier det seg ikke om en fullverdig Android-smartmobil, men en enklere Asha-telefon, uten noe tilknytning til Googles tjenester. I praksis betyr dette at operativsystemet er basert på kildekoden til Android Open Source Project (AOSP), men at systemet forøvrig er utviklet av Nokia og/eller Microsoft. Det er ventet at telefonen vil være integrert med Nokia-tjenester som Here og Nokia Store, i stedet for Google Maps og Play. I så måte vil den ha vel så mye felles med Amazon Kindle Fire og mange kinesiske mobiltelefoner, som med sertifiserte Android-produkter fra leverandører som Samsung og Sony.

Hensikten med Nokia X, eller hva nå navnet blir, er ikke å konkurrere mot virkelige smartmobiler. Microsoft har selvfølgelig ingen planer om å bytte ut Windows Phone med Android. I stedet er målet å komme på banen på et område hvor Windows Phone av tekniske årsaker ikke fungerer godt, nemlig på de aller billigste smartmobilene som særlig er beregnet for vekstmarkeder som India. Android har i stor del overtatt den delen av markedet som Nokias Symbian tidligere dominerte.

– Android har inngangsnivået i smartmobilmarkedet neste helt for seg selv, sier analytikeren Neil Mawston i Strategy Analytics til Wall Street Journal.

– Microsofts feiltrinn inn i den nedre delen av markedet har kostet selskapet og Nokia enormt mye i tapt volum, mener han.

Som digi.nos Eirik Rossen skriver i dag, er Microsoft godt i gang med overgangen fra å fokusere på lisenssalg til «Devices and Services». Salg av tjenester og enheter er det som skal drive selskapet framover, mens salg av programvarelisenser ventes å bli mindre sentralt.

I en slik setting er det ikke unaturlig at Microsoft, i samarbeid med Nokia, er pragmatiske og velger en løsning som allerede er klar, i stedet for å måtte vente til Windows Phone eventuelt blir i stand til å kjøre på enda enklere maskinvare enn i dag. Hvilket operativsystem enheten har, er egentlig irrelevant i «Devices and Services»-strategien, så lenge Microsoft leverer både enheten og (deler av) tjenestene. En Android-basert Nokia X med store Nokia/Microsoft-tilpasninger passer godt inn i en slik forretningsstrategi.

Likevel, dersom Nokia X blir virkelighet om ikke så lenge, gjenstår det å se om dette bare er en nødløsning eller om Microsoft også i framtiden vil tilby produkter basert på noe annet enn en Windows-variant.

    Les også: