ANALYSER

– Android passerer Windows i år

Stadig flere kjøper smartmobiler og nettbrett, mens pc-salget faller.

19. jan. 2012 - 08:37

Pc-marked som krymper, delvis på grunn av harddisk-krisen etter flomkatastrofen i Thailand og finansiell uro i blant annet Europa. Samtidig er det er kraftig vekst i markedene for smartmobiler og nettbrett. Dette vil i år føre til at det vil bli levert flere enheter med Android som operativsystem enn med Windows.

Det mener Horace Dediu, grunnlegger av analyseselskapet Asymco. På bakgrunn av tall fra blant annet smartmobilindustrien, Apple og Gartner, har han satt sammen kurven nedenfor, som viser salgstall for ulike IT-plattformer siden 1975.

Kurven viser at veksten i pc-markedet, som i Dedius tall ikke inkluderer produkter fra Apple, har flatet helt ut, mens de største av de konkurrerende plattformene, Android og Apples iOS- og Mac OS-baserte, stadig vokser kraftig.

Salgstall for utvalgte IT-plattformer 1975-2011. <i>Bilde: Asymco</i>
Salgstall for utvalgte IT-plattformer 1975-2011. Bilde: Asymco

Dediu mener at veksten for Android og iOS vil fortsatt være så kraftig Android blir den mestselgende plattformen i det totale markedet for pc-er, nettbrett og smartmobiler allerede i år. Det vil si at det etter hans syn vil bli solgt flere Android-enheter i år enn det vil bli solgt pc-er som kan kjøre Windows 7 eller tilsvarende.

Også salget av Apples iOS-enheter er i kraftig vekst, og Dediu mener også iOS-salget vil passere salget av (Windows-)pc-er, men ikke før i 2013.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.