Android-piratbutikker stengt av FBI

Skal ha solgt store mengder ulovlig kopierte applikasjoner.

Android-piratbutikker stengt av FBI
Nettsted stengt av FBI på grunn av piratkopiering Bilde:

FBI kunngjorde denne uken at byrået har overtatt kontrollen over domenenavnene applanet.net, appbucket.net og snappzmarket.com. Disse har tilhørt nettsteder som har vært involvert i ulovlig distribusjon av opphavsrettsbeskytttede Android-applikasjoner.

Det er et kjent problem at det er relativt enkelt å kopiere applikasjoner og spill til Android, også dem som man i utgangspunktet må betale for. Enkelte leverandører har gått så langt som å si at det er umulig å tjene penger på betalte spill på Android på grunn av piratkopieringen. I stedet tilbys spill gratis, ofte med reklamefinansiering i stedet.

Funksjonalitet som skal hindre kunne piratkopieringen, ble først innført med Android 4.1, som foreløpig bare er tilgjengelig for et fåtall av Android-enhetene på markedet.

Kanskje enda verre var det at flere av nettstedene som nå er stengt, faktisk tok betalt for de piratkopierte applikasjonene.

Ifølge FBI har serverne som har levert applikasjonene som har blitt solgt av de alternative markedene, har i de fleste tilfeller stått i andre land enn USA. FBI har derfor fått hjelp fra justismyndigheter i andre land, inkludert Nederland og Frankrike. Disse har bidratt blant annet til å få tilgang til bevismateriale på disse serverne.

– I slå ned på piratkopiering av opphavsbeskyttede verk, inkludert populære applikasjoner, er er topp prioritert hos [justisdepartementets] Criminal Division, sier Lanny A. Breuer, assisterende justisminister i USA, i pressemeldingen fra FBI.

Les mer om: