- Android raskere enn iOS

Mye kjappere nettleser, ifølge test. - Feilslått testmetode, svarer Apple.

- Android raskere enn iOS
(Bilde: Google)

Mye kjappere nettleser, ifølge test. - Feilslått testmetode, svarer Apple.

Nettleserens hastighet viktig, ikke minst som skrytefaktor blant de ulike produsentene. Alle har gjort vesentlige ytelsesforbedringer det siste året.

Hvordan dette slår ut blant de to største mobile plattformene, jamfør denne artikkelens overskrift, er nå gjenstand for diskusjon.

Bakgrunnen er en rapport utgitt av det kanadiske analyseselskapet Blaze Software, som hevder de har utført tidenes mest omfattende studie av ytelsen til smarttelefonenes nettleser.

På testbenken sto iPhone 4 med nyeste versjon iOS 4.3, samt Google Nexus S med Android versjon 2.3. I tillegg ble iOS 4.2 og Android 2.2 testet.

Totalt skal de ha lastet inn 45.000 nettsider fra verdens største bedrifter (Fortune 1000-listen), hovedsaklig med trådløs nettforbindelse (Wifi).

- 52 prosent raskere

Det mest oppsiktsvekkende funnet i undersøkelsen er at Androids Chrome-baserte nettleser er 52 prosent raskere enn Safari-nettleseren på iPhone, begge målt i sine respektive nyeste versjoner og på toppmodeller av mobiltelefonene.

- Android var raskere enn iPhone i 84 prosent av tilfellene. Ikke bare er Android generelt raskere, men gir en raskere surfeopplevelse i fire av fem tilfeller, fastslår Blaze i rapporten.

- JavaScript påvirker ikke lastetiden

JavaScript-ytelsen i de to nettleserne er doblet, sammenlignet med forrige generasjon, målt med Sunspider-testen. Dette er i seg selv ikke overraskende, mener Blaze. Derimot er selskapet overrasket over at denne ytelsesforbedringen har lite å si for tiden det tar å laste inn nettsider.

- Det var ingen merkbar forskjell i tiden det tar å laste inn nettsider med iPhone 4.3 og versjon 4.2. Android 2.3 var dessuten bare marginalt raskere enn Android 2.2, oppgir de.

Kritikk mot undersøkelsen

Blaze har testet sine egne apper, og ikke de faktiske offisielle nettleserne, påpeker nettstedet The Loop.

De påpeker at målemetoden som er benyttet i testene tar i bruk plattformenes respektive nettleser-objekter, som lar utviklere intergrere nettleserfunksjonalitet i apper, henholdsvis WebView (basert på Chrome) til Android og UIWebView (basert på Safari) til iPhone.

- Undersøkelsen er feilslått fordi de ikke har testet Safari-nettleseren på iPhone. De har bare testet sin egen proprietære app som benytter en integrert «web viewer» som ikke utnytter ytelsesforbedringene i Safari, sier en talsperson fra Apple til The Loop.

Dette er en innrømmelse av at Apple ikke har oppdatert nettleserobjektet for tredjeparts utviklere, slik de har oppdatert Safari med blant annet den nye JavaScript-motoren Nitro.

I praksis betyr dette at rene webapplikasjoner, som i dag kan lagres som ikoner (en snarvei) på startskjermen under iOS, får dårligere ytelse enn hvis samme applikasjon lastes direkte i Safari-nettleseren.

Til toppen