BEDRIFTSTEKNOLOGI

Android smelter sammen med Chrome OS

Googles to operativsystemer skal bli ett. Dette betyr at vi får pc-er med Android. Hva skjer med Chromebook?

30. okt. 2015 - 08:54

Wall Street Journal melder at Googles ingeniører i lengre tid har jobbet med å fusjonere selskapets to operativsystemer, Android og Chrome OS.

Disse skal bli ett samlet operativsystem med lansering i 2017, men allerede neste år vil en tidlig utgave bli demonstrert, røper kilder overfor avisen.

Også nettstedet The Verge skriver at de har fått planene uavhengig bekreftet. Operativsystemet vil etter alt å dømme bli vist fram under Googles utviklerkonferanse I/O neste år.

Det kan virke som at sluttresultatet blir Android, men endret til en enhetlig plattform som skal kjøre på tvers av alle slags enheter. Smarttelefoner, nettbrett, smartklokker, tv-apparater og bærbare pc-er blir nevnt.

– Den nye versjonen av Android vil også gi pc-brukere tilgang til Google Play-butikken der de vil kunne laste ned mer enn én million ulike apper fra katalogen, sier en kilde.

Microsoft har som kjent valgt den samme tilnærmingen med Windows 10, operativsystemet og plattformen som skal kjøre på både håndholdte enheter i tillegg til pc-er.

Leste også? Lettere og raskere Chome 

Chrome OS er ikke dødt

The Verge påpeker at Googles beslutning om å knytte sammen Chrome OS og Android fremstår som en kjempenyhet, men også et litt overraskende valg. Dette til tross for at ryktene om nettopp en slik utvikling har sirkulert i flere år.

Mest overraskende fordi Chromebook, altså bærbare pc-er utstyrt med lettvekter-operativsystemet Chrome OS, har gjort det relativt bra, i hvert fall i enkelte nisjer, kanskje spesielt som et rimelig alternativ for elever i skolen.

Umiddelbart får en sammensmelting av Android og Chrome OS spekulasjonene til å gå om dette ikke er slutten for Chrome OS. Det er det angivelig ikke.

En talsperson fra Google bekrefter at Chrome OS også etter dette skal fortsette å eksistere. Det gjenstår å se i hvilken grad Google vil satse på videreutvikling av Chrome OS og i hvilken form.

Hiroshi Lockheimer, tidligere direktør for Android-utviklingen, fikk tidligere denne måneden opprykk til rollen som øverste ansvarlige, senior vice president for både Android, Chrome OS og Chromecast.

I en melding, etter lekkasjene om plattform-fusjonen ble publisert, skriver Lockheimer at Chromebook lever i beste velgående. Han sier klart at Google vil fortsette med Chrome OS.

Ifølge Wall Street Journal vil Chromebook få et annet navn.

Leste du denne? Kjør Windows 10 i Windows 10 i Windows 10 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.