JUSS OG SAMFUNN

– Android utsatt for en fiendtlig kampanje

Google mener at Microsoft, Oracle og Apple samarbeider om å hemme konkurransen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. aug. 2011 - 09:10

Ifølge de nyeste rapportene har Googles smartmobilplattform oppnådd en global markedsandel på nærmere 50 prosent i andre kvartal i år. Men nå frykter Google at dette ikke vil vare lenge.

Mengden av patentsøksmål mot selskapet, Android-fellesskapet og enkelte produktleverandører som benytter systemet, kan i verste fall føre til at kostnadene ved å benytte Android i produkter, som i utgangspunktet tilbys gratis, langt vil overstige kostnadene ved å utstyre produktene med for eksempel Windows Phone.

– En smartmobil kan involvere så mange som 250 000 i stor utstrekning tvilsomme patentkrav, og våre konkurrenter ønsker å påtvinge en «skatt» for disse tvilsomme patentene, noe som vil gjøre Android-enheter dyrere for forbrukere. De ønsker å gjøre det vanskeligere for fabrikanter å selge Android-enheter. I stedet for å konkurrere ved å lage ny funksjonalitet eller nye enheter, forsøker de å slåss gjennom rettstvister, skriver David Drummond, juridisk sjef i Google i et blogginnlegg.

– Android og andre plattformer konkurrerer hardt mot hverandre, og det resulterer i flotte nye enheter og utrolige mobilapplikasjoner for forbrukerne. Men Androids suksess har ført til noe annet også – en fiendtlig, organisert kampanje mot Android fra Microsoft, Oracle, Apple og andre selskaper, hvor kampen føres gjennom falske patenter, skriver Drummond.

Microsoft og Apple

Han bemerker særlig at mens Microsoft og Apple alltid har vært i strupen på hverandre, så har de nå gått til sengs med hverandre gjennom konstellasjoner som «CPTN-gruppen», som kjøpte Novells gamle patenter, og «Rockstar-gruppen», som har kjøpt Nortels gamle patenter.

– Patenter er ment for å oppfordre til innovasjon, men i den senere tid brukes de som et våpen for å stoppe det, hevder Drummond.

Han skriver videre at loven fordømmer konkurransehindrene akkumulering av tvilsomme patenter.

– Dette betyr at disse oppkjøpene sannsynligvis vil bli gransket av myndighetene, og så vil denne patentboblen sprekke.

Google er ifølge Drummond oppmuntret av at USAs justisdepartement har tvunget CPTN-gruppen til å lisensiere ut de tidligere Novell-patentene med rimelige betingelser, men også av at departementet nå undersøker om Microsoft og Apple har kjøpt Novell-patentene av konkurransehemmende årsaker.

Drummond gjentar dessuten det flere av hans kolleger tidligere har sagt, at Google også må styrke sin egen patentportefølje for å redusere trusselen om søksmål.

Microsoft svarer
Ifølge Bloomberg avviser Microsoft påstandene fra Google.

– Google sier at vi kjøpte Novell-patentene for å holde dem unna Google. Virkelig? Vi spurte dem om å by sammen med oss. De sa nei, skriver Brad Smith, juridisk direktør i Microsoft, i en Twitter-melding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.