ANALYSER

- Android vil bruke tid på å passere iPhone

Men bare én plattform vil være mer populær om noen få år, mener Gartner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. okt. 2009 - 15:06

Google-utviklede Android begynner nå å bli tilgjengelig i et økende utvalg av mobiltelefoner i mange land. Alt tyder på at det åpen kildekode-baserte systemet vil vinne betydelige markedsandeler.

Men det vil ikke skje over natten. I dag er Android det sjette mest populære operativsystemet for mobiltelefoner og hadde i første kvartal en markedsandel på 1,6 prosent, ifølge Register Hardware, som siterer en Gartner-rapport om smartmobil-markedet.

Først ved utgangen av 2012 mener Gartner at Android vil ha passert Apples iPhone i popularitet, da med en markedsandel på 14,5 prosent. Den viktigste årsaken til at det skjer, ifølge Gartner, er at Android blir tilbudt til en rekke ulike mobilprodusenter, og at antallet modeller dermed vil bli langt høyere enn det Apple kommer til å tilby.

Det betyr ikke at Gartner venter tilbakegang for iPhone. Tvert imot. Ifølge Gartner vil iPhones markedsandel vokse fra 10,8 til 13,7 prosent i perioden.

Gartner mener at Symbian stadig vil være den mest populære plattformen, men markedsandelen ventes å synke fra 49,3 prosent i første kvartal i år til 39 prosent i fjerde kvartal av 2012.

Symbian ble relativt nylig gjort til åpen kildekode, og prosessen med å finne sitt nye jeg er på ingen måte over for det Nokia-støttede miljøet som står bak. Derfor er det trolig vanskelig å spå hvordan det vil gå for Symbian i framtiden.

Gartner mener at også BlackBerry OS-plattformen til Research in Motion vil miste noe av grepet i tiden fram mot utgangen av 2012. I første kvartal i år ble 19,9 prosent av alle smartmobiler levert med BlackBerry. Denne andelen mener Gartner at vil reduseres til 12,5 prosent ved slutten av perioden.

Den siste av de fem store plattformene er Microsofts Windows Mobile, eller Windows Phone, som selskapet har begynt å kalle plattformen. Denne plattformen har de siste årene tapt betydelige markedsandeler, men Gartner mener at trenden vil snus og at andelene vil øke fra 10,3 prosent til 12,8 prosent. Dermed beholder plattformen fjerdeplassen den har i dag, selv om den passerer BlackBerry med knapp margin.

De resterende andelene, noe som utgjør omtrent 7,5 prosent av de totale markedet ved utgangen av 2012, vil tilhøre mindre plattformer, for eksempel Palms WebOS, LiMo og Nokias Maemo.

Dette betyr at så mye som 60 prosent av smartmobilene som selges ved utgangen av 2012 vil være basert på fri programvare, med mindre nye eller mer eller mindre ukjente, proprietære plattformer gjør et plutselig sprang i løpet av perioden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.