Android vokser til nye høyder

Men EU forbereder antitrust-granskning.

Android vokser til nye høyder
Siden lanseringen i 2008 har Android-systemet blitt enormt populært, både hos utstyrsleverandører og forbrukere. I forrige kvartal var 85 prosent av alle leverte smartmobiler utstyrt med Android, noe som er ny rekord. Bilde: Google

Så godt som all vekst i smartmobilmarkedet skyldes økt salg av Android-baserte enheter. Det opplyser analyseselskapet Strategy Analytics i et blogginnlegg om forrige kvartals smartmobilleveranser.

Android har lenge hatt svært høy markedsandel, men klatret til en ny topp i årets andre kvartal med 84,6 prosent i Strategy Analytics' analyse, 4,4 prosentpoeng høyere enn for et år siden.

Ikke bare øker leveransene av Android-baserte enheter kraftig i perioden – opp med 33,6 prosent. Blant de konkurrerende plattformene er det bare Apples iOS som kan vise til en viss vekst – 12,8 prosent.

Microsoft overtok Nokias mobiltelefonvirksomhet i forrige kvartal, og det har trolig påvirket leveransestallene for Windows Phone. Dessuten var Nokia den klart største leverandøren av plattformen. Ifølge Strategy Analytics har leveransene av Windows Phone falt fra 8,9 til 8,0 millioner enheter i forrige kvartal. I de to første månedene den tidligere Nokia-avdelingen har vært eid av Microsoft, leverte denne avdelingen 5,6 millioner enheter. Til sammen har dette ført til at markedsandelen i andre kvartal ble redusert fra 3,8 til 2,7 prosent.

Smartmobilleveransene i andre kvartal av 2014, fordelt på plattformer.
Smartmobilleveransene i andre kvartal av 2014, fordelt på plattformer. Bilde: Strategy Analytics

Blackberry greide bare å levere 1,9 millioner enheter i forrige kvartal. Det ga en markedsandel på 0,6 prosent.

For de enda mindre leverandørene er det samlet sett ingen endring, og markedsandelen holdes på 0,2 prosent kun på grunn av avrunding av tallet.

Rasler med sablene

Androids økende markedsandel, sammen med påstander om konkurransehemmende avtalevilkår mellom Google og Android-partnerne, har ifølge Recode ført til at EU-kommisjonen har startet med å forhøre seg om det er grunnlag for en antitrust-granskning av Google og Android. Blant annet skal kommisjonen ha sendt brev til mobiloperatører og -leverandører med en mengde spørsmål, blant annet om Google noen gang har sagt eller skrevet at det ikke er til partnerens fordel å produsere, markedsføre eller lansere smartmobiler med egne applikasjoner eller tredjepartsapplikasjoner forhåndsinstallert eller satt til å være standard. Kommisjonen ønsker svar på dette innen begynnelsen av september.

Positive svar på spørsmål som dette vil kunne brukes som bevis i en sak mot Google om misbruk av markedsmakt og konkurransehemmende virksomhet.

– Alle kan bruke Android uten Google, og alle kan bruke Google uten Android, skriver en talskvinne for Google i en epost til Recode.

– Siden introduksjonen av Android, har større konkurranse i smartmobilmarkedet gitt forbrukere flere og bedre valgmuligheter. Både U.S. FTC og Korean Fair Trade Commission har gransket Googles avtaler rundt Android i dybden og konkludert med at det ikke er noen grunn til bekymring, skriver talskvinnen.

    Les også:

Les mer om: