Angrep mot regeringen.se

Nettstedet til Sveriges regjering var nede i flere timer.

9. des. 2010 - 13:02

Stockholm (NTB-AFP): Nettaktivister verden over kjemper for WikiLeaks. En gruppe lover å trappe opp «datakrigen» mot dem som motarbeider varslernettstedet, og hackere har greid å få stengt den svenske regjeringens hjemmeside i flere timer.

Ifølge Aftonbladet var regeringen.se ute av drift i flere timer natt til torsdag. I løpet av dagen var den oppe igjen.

En talskvinne for regjeringen, Mari Ternbo, sier at den ikke vil kommentere sikkerhetsspørsmål, og hun ville derfor ikke bekrefte at hjemmesidene var utsatt for et angrep.

Aftonbladet skriver at hackerne også hadde opprettet en nettside i justisminister Beatrice Asks navn som sendte brukere videre til WikiLeaks' egen nettside.

Reaksjon mot pågripelse
Angrepene på svenske nettsider startet da WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange ble pågrepet i London etter begjæring fra svensk påtalemyndighet.

Tirsdag og onsdag ble nettsidene til påtalemyndigheten og til advokatene til kvinnene som beskylder Assange for seksuell trakassering, tvunget til å stenge.

Onsdag kveld var heller ikke nettsidene til kredittkortgiganten Visa tilgjengelige på grunn av et massivt angrep fra WikiLeaks-tilhengere.

Datakrig
Og en hackergruppe som kaller seg Anonymous, lover å trappe opp «datakrigen» mot Visa, MasterCard og andre som nekter å gjøre overføringer til WikiLeaks.

Gruppen har tatt på seg ansvaret for hackerangrepet mot de to kort- og betalingsselskapene, PayPal og en sveitsisk bank som har stengt Assanges konto.

– Jeg anser at dette blir krig, men ikke en konvensjonell krig. Dette er en datakrig, vi prøver å holde internett åpent og fritt for alle, akkurat slik internett alltid har vært, sier en talsperson som kaller seg Coldblood, til BBC.

Frivillige
Talspersonen understreker at Anonymous retter angrepene mot selskaper som nektet å samarbeide med WikiLeaks.

Gruppa sa onsdag at tusenvis av frivillige deltar i forsvaret for WikiLeaks og gründeren Julian Assange, som nå sitter fengslet i Storbritannia som følge av etterlysningen i Sverige.

Assanges forsvarere Jennifer Robinson og Mark Stephens skulle torsdag møte klienten. De sier WikiLeaks-gründeren er ved godt mot og at han tror han vil klare å avvise kravet om utlevering til Sverige. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.