KARRIERE

Angrer uttalelse om IT-kvinners lønn

– Jeg svarte helt feil, sier Microsofts toppsjef Satya Nadella.

Kvinner bør stole på karma og ikke forlange høyere lønn, sa Microsofts toppsjef under en konferanse for kvinner i IT-bransjen torsdag. Senere samme dag angret han på uttalelsene.
Kvinner bør stole på karma og ikke forlange høyere lønn, sa Microsofts toppsjef under en konferanse for kvinner i IT-bransjen torsdag. Senere samme dag angret han på uttalelsene. Bilde: Microsoft/Handout/Corbis/All Over Press
10. okt. 2014 - 09:55

Satya Nadella ble torsdag intervjuet på scenen under en amerikansk konferanse som hyller kvinner i IT-bransjen, Grace Hopper Celebration of Women in Computing.

Blant spørsmålene var et der Microsofts toppsjef ble bedt om å gi råd om hvordan utjevne den kjønnsmessige ubalansen på lønnsnivået i bransjen.

Svaret falt ikke i god jord, ifølge medier som Wall Street Journal og ReadWrite.

– Det handler egentlig ikke om å be om lønnsøkning, men å ha kunnskap om og tillit til at systemet gir deg den rette kompensasjonen. De flinke vil over tid få den anerkjennelsen og lønna de fortjener, sa Nadella.

Å ikke be om høyere lønn er «god karma», det får man igjen for senere, mente han.

Det var Microsofts styremedlem Maria Klawe, som også er direktør for det vitenskapelige Harvey Mudd College i California, som intervjuet. Hun ga klart uttrykk for at hun ikke delte konsernsjefens oppfatning. Det samme gjorde mange publikummere som luftet sin frustrasjon i sosiale medier.

Kvinner er i klart mindretall i IT-bransjen. I USA er også lønnsforskjellene store. En fersk undersøkelse viser at der får kvinner i snitt 78 prosent av lønnen menn får.

Brev til alle i Microsoft

Senere samme dag rykket Satya Nadella ut med et brev til samtlige Microsoft-ansatte for å korrigere uttalelsene.

– Mot slutten av intervjuet spurte Maria meg om hvilke råd jeg ville gi til kvinner som føler seg ukomfortable ved å be om høyere lønn. Jeg svarte helt feil på det spørsmålet. Uten tvil støtter jeg helhjertet opp om støtteprogrammer i Microsoft og i bransjen som får flere kvinner til å velge teknologi og utjevner lønnsgapet. Jeg mener at menn og kvinner skal ha lik lønn for likt arbeid. Og når det gjelder karriereråd om å få lønnsøkning når du mener du fortjener det, så er Marias råd det rette. Hvis du tror du fortjener en økning, så bør du be om det, skriver han.

Konferansen er for øvrig oppkalt etter kontreadmiral og datapioneren Grace Hopper, kvinnen som fant opp verdens første kompilator.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.