FORBRUKERTEKNOLOGI

Angret dypt på fatal beslutning

Steve Jobs valgte alternativ medisin fremfor livreddende operasjon, ifølge autorisert biografi.

Steve Jobs døde av kreft den 5. oktober i år.
Steve Jobs døde av kreft den 5. oktober i år. Bilde: Reuters
21. okt. 2011 - 08:09

Apple-gründeren Steve Jobs nektet i nesten ett år å la seg operere for kreft og gikk heller inn for alternativ medisin, sier Walter Isaacson som har skrevet en bok om ham.

    Les også:

Da han omsider ønsket operasjon, viste det seg at kreften han hadde i bukspyttkjertelen, hadde spredd seg, sa Isaacson på CBS-programmet «60 Minutes».

Han sier at Jobs dekket over hvor alvorlig sykdommen var, og fortalte alle at han var bra igjen enda han fortsatte med behandlingen i all hemmelighet.

Isaacsons bok om Jobs, som døde tidligere denne måneden 56 år gammel, kommer i bokhandlene i USA mandag. Den er resultat av en lang rekke intervjuer og gir et usminket portrett av mannen som alltid hegnet om sitt privatliv.

I intervjuet bekreftet Isaacson at Jobs kunne ha blitt bra om han hadde fått skikkelig behandling tidligere, i stedet for å søke alternativ behandling.

Ifølge Isaacson angret Jobs dypt at han utsatte en beslutning som kunne ha reddet livet hans, og at han dermed ignorerte familiens protester.

- Han prøvde å behandle det med dietter. Han oppsøkte spiritister. Han prøvde å behandle kreften makrobiotisk, og tok ikke operasjonen, sa Isaacson i intervjuet som blir sendt søndag.

- Jeg tror han på en måte tenkte at hvis man ignorerer noe, hvis man ikke vil at det skal finnes, da kan man få magiske tanker. Vi snakket mye om det, sa han.

Jobs kunngjorde i august 2004 at han var operert for kreft for å fjerne en svulst fra bukspyttkjertelen. I 2008 og 2009 sa han først at han hadde et virus, så at han hadde en hormonell ubalanse. I 2009 kom det fram at han hadde hatt en levertransplantasjon.

Jobs avslørte aldri mye av sitt privatliv før han ba Isaacson skrive biografien om ham som han håpet ville gi barna hans en mulighet til å bli bedre kjent med ham. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.