JUSS OG SAMFUNN

Angriper Apples tvangstrøye for utviklere

EU skal ha sluttet seg til USAs etterforskning mot selskapets nyeste monopolframstøt.

11. aug. 2010 - 08:40

Ifølge en kort melding i New York Post, har EU-kommisjonen sluttet seg til det amerikanske konkurransetilsynet FTCs (Federal Trade Commission) etterforskning av reglene og begrensningene som Apple pålegger tredjepartsutviklere av programvare til mobile enheter som iPhone og iPad.

Apple, EU og FTC har alle nektet å kommentere påstanden til avisa. FTC har for øvrig ikke formelt bekreftet sin etterforskning av Apple. Medienes kunnskap om denne bygger på rapporter i henholdsvis Bloomberg og Wall Street Journal 11. juni i år.

Årsaken til at Apple kommer i søkelyset, er de strenge reglene som pålegges utviklere av programvare i iOS-plattformen som både iPhone og iPad bygger på. Utviklerne har ikke lov til å bruke verktøy fra andre enn Apple. Det utelukker bruk av blant annet Adobes utbredte animasjons- og videoverktøy Flash fra Adobe. Apple har dessuten tatt opprettet et forbud mot at iPhone- og iPad-applikasjoner kan inneholde mekanismer for å vise annonser levert gjennom Google Admob (se artikkelen Vil stenge Google ute fra iPhone-annonser).

Apple forsvarer sine regler ved å vise til behovet for streng kvalitetskontroll, og ved å påstå at Flash er en foreldet og pc-orientert teknologi som ikke er tilpasset berøringsskjermgrensesnittet i iPhone og iPad.

Andre opplever reglene som et forsøk på å hindre tredjepartsutviklere fra å levere applikasjoner til iOS-plattformen, og bygge et lukket system der alle annonseer må leveres gjennom Apples egen løsning, iAd.

Det er trolig slike påstander FTC og EUs etterforskning tar sikte på å avklare.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.