BEDRIFTSTEKNOLOGI

Angriper råkjørere med Windows Mobile

Politiets «supervåpen» for bilkontroll er en «EDA» fra Motorola, på hele 422 gram.

27. sep. 2010 - 14:00

I fjor høst kunne vg.no avsløre Politiets nye «supervåpen». I forrige uke, på Ergogroups arrangement IT-tinget, fortalte Mats Berg fra Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) om erfaringene fra det som har vært en tre måneders test av en løsning for oppslag i Autosys fra mobile enheter. Autosys er myndighetenes database over kjøretøy og førerkort.

Ønsket om en pålitelig mobil enhet for oppslag mot Autosys, er forståelig. Ifølge Berg har man dårlige erfaringer med oppslag i Autosys fra pc, særlig under kjøring.

Det tvinger tjenestefolkene til å kontakte sentrale for å få dem til å slå opp og formidle opplysninger derfra muntlig. Det er selvfølgelig noe helt annet å kunne taste inn et bilnummer eller et fødselsnummer, og så få alle opplysninger om kjøretøy og fører direkte på egen skjerm. Dessuten, ifølge Berg, er det ofte man ikke får muntlig kontakt med operasjonssentralen.

Motorola MC75 tåler støt, støv og vann, og har avansert datafangst, sikkerhet og samband. Den er samtidig nesten tre ganger så tung som en iPhone.
Motorola MC75 tåler støt, støv og vann, og har avansert datafangst, sikkerhet og samband. Den er samtidig nesten tre ganger så tung som en iPhone.

Den mobile enheten som ble valgt, er ifølge Berg en «EDA» («enterprise digital assistant», i motsetning til PDA for «personal digital assistant»), Motorola Symbol MC75. I tillegg til vanlig mobiltelefonfunksjonalitet, har den en rekke avanserte egenskaper innen sikkerhet og datafangst – gjennom kamera og laserskanner – og tåler svært hard fysisk behandling. En uavhengig test beskriver batteriet som «monstruøs [høy kapasitet]», GPS-en som «utmerket», og konstaterer at apparatet tåler omtrent hva det måtte være av støt, støv og vann. Det er et stort utvalg av tilleggsutstyr, og apparatet har gode krypteringsegenskaper. Berøringsskjermen er på 3,5 tommer og har en oppløsning på 640x480 punkter. Ellers er det blant annet et fullt fysisk tastatur, og en rekke muligheter for trådløst samband.

Operativsystem er Windows Mobile 6.0. Vekten er på 422 gram. Listeprisen eks merverdiavgift er så vidt i underkant av 2000 dollar.

Løsningen som Ergogroup laget, sørger for samband over 3G og GPRS, gjennom Telenor mobil Data Access. Det ble valgt tilleggsprogramvare, Dexterra Concert (som Antenna Software kjøpte i juni i fjor og siden har innlemmet i sitt assortiment), for å sørge for kryptert trafikk gjennom det åpne Internett, samt «kill pill» og autentisering gjennom passord.

Berg poengterte at kjøretøy er noe av det viktigste politiet driver med i akuttfasen etter en kriminell handling. Politiet bruker 400 000 kroner hver måned på oppslag i Autosys. Ofte er det snakk om situasjoner der det er om å gjøre å få informasjon så fort som mulig.

Gjennom prøveprosjektet, som varte fra april til juni i år, ville PDMT få svar på hvorvidt bruken av de håndholdte enhetene vil gi lavere belastning på operasjonssentralen, økt oppdagelsesandel, bedre oppklaring og økt sikkerhet for egne mannskaper.

16 enheter ble fordelt på forskjellige avdelinger av Utrykningspolitiet i det sørlige Norge, og man hadde i tillegg to enheter i reserve.

Brukergrensesnittet starter med to valg, henholdsvis «kjøretøy» og «sjåfør».

Disse gir til sammen nær sagt alle relevante opplysninger om både bil, eier og sjåfør – forsikringsselskap, årsavgift, kjøreforbud, begjæring om avregistrering, type bil, chassisnummer, prikker i førerkort og så videre. Det misset Berg forteller om, er at man ikke får oppgitt grunnen til at kjøretøyet er avregistrert.

Erfaringene i prøveperioden var positive. Analyse av data fra kontrollen av 11 000 kjøretøy viste at man i praksis sparte tilsvarende ett dagsverk per helg gjennom muligheten for direkte oppslag i Autosys. Dessuten avslørte man 70 sjåfører med over åtte prikker, og som ikke hadde fått beslaglagt førerkortet uten dette systemet.

De 18 enhetene er fortsatt i bruk. Det skal nå skrives en rapport til Politidirektoratet for å dokumentere gevinstene, i samarbeid med Tollvesenet.

Ifølge Berg er det ikke sikkert at prosjektet vil videreføres, selv med veldokumenterte gevinster, og selv om det er snakk om relativt få midler. Årsaken er andre store IT-prosjekter i politiet, som den helt nødvendige utbyttingen av pc-er og servere. Politiets eldgamle IT-system ble i fjor våres utsatt for dataormen «Conficker». Angrepet kostet etaten 30 til 50 millioner kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.