Anker funnet ved ett av kabelbruddene

To av de tre brutte Midtøsten-kablene repareres i helgen. Bare ett av fem brudd er oppklart.

Anker funnet ved ett av kabelbruddene

To av de tre brutte Midtøsten-kablene repareres i helgen. Bare ett av fem brudd er oppklart.

Den indiske operatøren Flag Telecom publiserte seint i går to bulletiner om arbeidet med å reparere to av de fem bruddene på undersjøiske kabler som formidler Internett og telefoni til Midtøsten og det sørlige Asia. Det er ikke gitt ny informasjon om de øvrige bruddene, som sorterer under andre operatører.

    Les også:

Flags redegjørelse gjelder ett av de to bruddene utenfor Alexandria i Egypt, samt bruddet utenfor Dubai i De forente arabiske emiratene.

Om arbeidet med å reparere bruddet på kabelen «Flag Europe Asia» utenfor Alexandria heter det at et skip med lastet med reservedeler har nådd fram til bruddstedet og tar sikte på å fullføre reparasjonene innen søndag 10. februar. En fjernstyrt undervannsbåt er i ferd med å inspisere bruddstedet som ligger rundt 8,3 kilometer fra der kabelen når land ved Alexandria.

Når det gjelder bruddet på Falcon-kabelen mellom Dubai og Oman sier Flag at et reparasjonsfartøy nådde fram til bruddstedet onsdag. Den ene enden av kabelen er halt opp, og man regner med at reparasjonen skal være fullført innen søndag 10. februar.

Fra bruddstedet er det halt opp et anker som veier mellom fem og seks tonn, heter det. Flag sier bruddet på stedet skyldes dette ankeret. Bruddstedet er 56 kilometer fra Dubai. Bruddet ble meldt klokken 0559 GMT 1. februar.

Flag har ikke gitt noen opplysning om mulig årsak til bruddet i deres kabel utenfor Alexandria. I en uttalelse til nyhetsbyrået AP heter det at selskapet ikke tror at kablene er ødelagt med forsett. Egyptiske myndigheter har tidligere avvist at skipsfarten kan ha forårsaket bruddene ved Alexandria, og sier videoovervåking dokumenterer at det ikke var fartøyer i området på det tidspunktet bruddet skjedde. Ifølge Flag ble bruddet meldt klokken 0800 GMT 30. januar.

Om det øvrige tre kabelbruddene foreligger det bare et referat hos Reuters av uttalelser fra det indiske selskapet Videsh Sanchar Nigam som er medeier i Sea-Me-We-4-kabelen.

Ifølge en pressebriefing onsdag fra den arabiske nettoperatøren Du, skulle Sea-Me-We-4-kabelen være brutt på to steder, henholdsvis ved Alexandria i Egypt og ved Penang i Malaysia.

En uttalelse til Reuters fra det indiske selskapet Videsh Sanchar Nigam som er medeier i Sea-Me-We-4-kabelen, går ut på at reparasjonsarbeid er i gang på bruddstedet utenfor Alexandria, og antas å være fullført innen toppen to dager. Bruddet ved Penang er ikke nevnt, og det er ifølge AFP mulig at meldingen om denne kan skyldes en misforståelse.

Det er ellers ikke helt klart hva som skjer med et annet brudd på Falcon-kabelen, utenfor Bandar Abbas i Iran.

Den qatarske operatøren Qtel stadfester at det er to brudd i Gulf-området, altså ett i tillegg til det utenfor Dubai. Det bekrefter den qatarske operatøren Qtel, som legger til at dette bruddet er i ferd med å repareres slik at vanlige tjenester kan gjenopprettes i løpet av noen få dager.

Meldingene tyder på at Internett-forbindelsen til Egypt, India og den arabiske halvøyen er bedre enn rett etter bruddene, men ennå ikke fullt ut restaurert.

Til AFP sier sekretær R. S. Perhar i Internet Service Providers' Association of India at flere indiske internettilbydere bare får 30 til 40 prosent av sin normale båndbredde. Nettforbindelsene til utlandet er kritisk for Indias IT-industri, særlig de mange selskapene som tilbyr outsourcing-tjenester for bedrifter i Europa og Amerika.

Ifølge en forening av 86 operatører av undersjøiske kabeloperatører, International Cable Protection Committee, går over 95 prosent av all havkryssende tele- og datatrafikk over undersjøiske kabler.

Flere pågående prosjekter tar sikte på å legge ytterligere undersjøiske kabler mellom Europa og Asia gjennom Midtøsten.

I går ble det kjent at et internasjonalt konsortium med blant annet indiske Bharti Airtel og Videsh Sanchar Nigam, emiratenes Etisalat, France Telecom, libanesiske Ogero, Pakistan Telecommunication Co, Telecom Egypt og italienske TIS Sparkle, skal innen utgangen av 2009 ha en ny kabel i drift mellom Frankrike og India.

Flag opplyste i går at de er i ferd med å legge en ny kabel mellom Frankrike og Egypt: Denne vil gå gjennom et annet område enn den som nå er under reparasjon. Ifølge Flag vil den dessuten være «fullt ut motstandsdyktig» mot brudd av den typen som har rammet den nåværende kabelen.

I tillegg til Flag, har også teletilsynet i Dubai avvist spekulasjoner om at bruddene kan ha vært utført med forsett.

Det foreligger ikke meldinger om seismisk aktivitet i områdene rundt bruddene.

    Les også:

Til toppen