JUSS OG SAMFUNN

Anker ikke frifinnelsen av Siemens

Økokrim er fornøyd med at SBS har betalt 75 millioner kroner tilbake til Forsvaret.

5. apr. 2011 - 12:41

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Økokrim anker ikke Oslo tingretts frifinnelse av Siemens Business Services (SBS) for overfakturering av Forsvaret.

Tingretten kom i mars til at Siemens Business Services' overfakturering av Forsvaret verken var så alvorlig eller så uaktsom at selskapet kunne ilegges foretaksstraff, og selskapet ble frifunnet for tiltalen om forsettlig grovt bedrageri av 60 millioner kroner.

IT-system
Saken dreide seg om anklagene om at SBS overfakturerte Forsvaret i perioden 2000-2005, da selskapet bisto med innføringen av et nytt IT-system. Storkontrakten hadde en verdi på 1,3 milliarder kroner.

Siemens mente uenighet om prisen for datautstyr skyldtes uklarhet rundt kontraktsforholdene. Økokrim mente på sin side ledelsen i selskapet godt visste hva den gjorde og at de utnyttet smutthull og med vilje tok seg for godt betalt.

Etter en nøye vurdering har Økokrim avgjort at dommen ikke ankes.

– I vurderingen er det tatt hensyn til at saken gjelder forhold opp til ti år tilbake i tid, at SBS allerede har tilbakebetalt 75 millioner kroner til Forsvaret og har ryddet opp ved at de ansvarlige har fratrådt stillingene sine, opplyser Økokrim.

Rettskraftig
– Vi er glad for at dommen nå er rettskraftig og at SBS er frifunnet. Nå vil vi legge denne saken bak oss og se fremover, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens.

Selskapet mener den rettskraftige dommen viser at tilbakebetalingen av 75 millioner kroner – som var en følge av konklusjoner i to rapporter om forholdet – var basert på feil kontraktsforståelse og at det dermed ikke var grunnlag for en slik tilbakebetaling.

FAKTA OM SBS OG FORSVARET

  • Siemens Business Services (SBS) ble hyret inn av Forsvaret for å få på plass et nytt IT-system. Kontrakten var på rundt 1,3 milliarder kroner.
  • Tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i SBS varslet i 2002 ledelsen om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, om korrupsjon og om smøring.
  • Ingen av korrupsjonsanklagene førte fram. Sakene ble enten henlagt eller endte med frifinnelse i retten.
  • I januar 2006 ble det nedsatt et utvalg under ledelsen av sorenskriver Nils A. Dalseide for å granske IT-kontraktene. Utvalget mente SBS ved flere tilfeller hadde overfakturert for datautstyr i perioden 2000-2005.
  • I 2006 betalte selskapet 48 millioner kroner pluss renter, moms og sakskostnader, totalt 75 millioner kroner, til Forsvaret.
  • I desember 2007 fikk SBS 9 millioner kroner i foretaksbot av Økokrim for å ha overfakturert leveranser.
  • SBS nektet å vedta forelegget, og saken endte i rettssystemet. Rettssaken startet i Oslo tingrett 8. november i fjor.
  • 22. mars falt dommen der SBS ble frikjent for tiltalen om grovt bedrageri av 60 millioner kroner.
  • Økokrim kunngjorde tirsdag at dommen ikke ankes.

(©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.