Anklager IT-ansatt for bevisst sabotasje

Sveriges Skatteverk hevder at sparket IT-ansatt har ødelagt ti års utviklingsarbeid.

Anklager IT-ansatt for bevisst sabotasje

Det svenske skattedirektoratets kontor i Stockholm har opplevd et av de større problemene IT-avdelinger risikerer å støte på. En av deres ansatte på IT-avdelingen skal bevist ha sabotert et overvåkningssystem han jobbet med.

    Les også:

Han har fått sparken, og Skatteverket politianmelder saken. Dermed risikerer den sparkede IT-teknikeren inntill fire års fengsel for å ha slettet filer og kildekode, hvis han blir funnet skyldig.

Det svenske Skatteverket har gjennomført en intern utredning for å avdekke hva som har skjedd. Computer Sweden og IDG.se har fått tilgang på denne rapporten.

Gjennom å logge på systemet gjennom sin rootkonto (brukerkonto med administratortilgang), skal han ha gått berserk på Skatteverkets servere, i form av å slette viktige filer og kildekode.

Før han fikk sparken skal IT-teknikeren ha vært i konflikt med ledelsen om sine arbeidsoppgaver. Han skal blant annet ha nektet å jobbe med dokumentering av kildekode og verktøy.

- Jeg er tekniker, ikke skribent. Jeg akter ikke å dokumentere konsulenters script. Det kan du glemme, skal den ansatte ha sagt til sin sjef, ifølge Computer Sweden.

Han ville isteden jobbe med utvikling av systemet som overvåker Skatteverkets nettverk.

- Jeg er ikke redd for deg og dine venner, skal IT-teknikeren ha ropt høylytt til sin sjef på et internt møte etter at andre ansatte hadde gått inn på maskinen hans for å se på script og innstillinger.

Hendelsen skal ha blitt rapportert som en truende situasjon.

Tre dager etter dette møtet skal ledelsen ha oppdaget at overvåkningssystemet sluttet å sende alarmer. Flere hundre nettverksproblemer skal ha gått uoppdaget. På det tidspunktet hadde IT-teknikeren sykemeldt seg.

- Det var ingen forsømmelse, men en aktiv handling, sier Anders Kylesten, sikkerhetssjef i Skatteverkets kontor i Stockholm, til IDG.se.

Skatteverket hevder at skadene har kostet dem flere millioner kroner, og at de har måtte hente inn en rekke eksterne konsulenter for å prøve å rydde opp. De påstår også at ti års utviklingsarbeid skal ha gått tapt.

Dersom sistnevnte stemmer er det imidlertid høyst oppsiktsvekkende. Selv om IT-teknikeren kan ha gjort skade ved å slette filer og kildekode, bør Skatteverket ha hatt tilgang på tidligere versjoner gjennom backup-løsninger.

Internrapporten konkluderer med at sabotasjen var gjort med vilje, noe den sparkede ansatte benekter. Han innrømmer bare å flyttet rundt på en fil.

Gjennom sin fagforening, Jusek, sier han at han kan rette opp skaden dersom han får tilgang til systemet igjen.

Les mer om: