JUSS OG SAMFUNN

Anklager mot Siemens støver ned i skuffen

I ti måneder har Økokrim etterforsket Siemens for korrupsjon. Lite ser ut til å ha skjedd.

19. apr. 2007 - 07:45

Rettsapparatet kverner veldige sakte i den såkalte Siemens-saken. Nesten ti måneder etter at Økokrim fikk oversendt Siemens-saken fra Forsvaret, virker det som er det gjort lite i saken.

Det såkalte Dalseide-utvalget i Forsvaret konkluderte med at Siemens Business Services (SBS) både hadde feilfakturert og bestukket Forsvaret for å sikre seg store IT-kontrakter. Siden saken ble kjent i februar 2005 har tre SBS-ledere trukket seg.

Hva Økokrim gjør i saken er uklart, men veldig langt i etterforskningen har de åpenbart ikke kommet.

– Vi har ikke siden Forsvaret oversendte saken til Økokrim fått noen henvendelser fra Økokrim. Ingen av våre nåværende ansatte har blitt kontaktet og vi hadde nok fått høre det dersom tidligere ansatte hatt blitt kontaktet, forteller kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus til digi.no.

– Saken under etterforskning, men vi ønsker ikke å gå inn på gjennomføringen av etterforskningen, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim til digi.no

Han medgir at Økokrim før eller senere skal avhøre Siemens-ansatte og de tidligere lederne, for selv om Økokrim fikk oversendt mye informasjon fra Daleid-utvalget, men skal de gjennomføre egen etterforskning.

Er ikke dette en stor og prioritert sak, spør digi.no.

– Det at vi har tatt inn saken til etterforskning er utrykk at vi ser alvorlig på saken, svarer Stoltenberg.

Når Økokrim har som mål å bli ferdig med etterforskningen og eventuelt ta ut tiltal, vil ikke Stoltenberg kommentere.

På spørsmål fra digi.no, forteller han at det er tunge strafferammer som styrer saken: Grov korrupsjon har en strafferamme på ti års fengsel og det kan også ilegges foretaksstraff.

Innholdet og de ansatte i SBS ble nylig solgt til WM-data, men SBS består som et selskap under Siemens og det er Siemens, ikke WM-data som skal videreføre saken.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.