JUSS OG SAMFUNN

Anklager SAP for «Microsoft-metoder»

Versata anmelder SAP til EU-kommisjonen med påstand om brudd på antitrustlover.

1. juli 2010 - 13:22

Det amerikanske programvareselskapet Versata har anmeldt europeiske SAP til EU-kommisjonen. De mener SAP har brukt ulovlige metoder for å hindre dem fra å selge sine produkter til et overveldende flertall av store ERP-kunder, og at metodene som SAP har benyttet seg av for å sperre dem fra markedet er de samme som Microsoft tok i bruk og som EU-kommisjonen stemplet som ulovlig i monopoldommen fra 2004.

Det er første gang et amerikansk IT-selskap leverer en slik anmeldelse til EU-kommisjonen mot en europeisk konkurrent.

Versata het opprinnelig Trilogy da de ble opprettet i 1989. De kjøpte Versata i 2005, og tok oppkjøpets navn. I 2006 kjøpte de Artemis International Solutions, selskapet bak det utbredte verktøyet Artemis for styring av store prosjekter. De leverer et stort utvalg forretningsprogramvare til storbedrifter, hvorav svært mange er bransjespesifikke.

Anmeldelsen av SAP gjelder et verktøy, «Pricer», som brukes av store detaljistkjeder for å styre prisingen av varer. Ifølge Versata var Pricer i sin tid spesielt populær i SAP-miljøer, og Versata og SAP hadde et samarbeid til gjensidig glede og nytte.

Det gode forholdet tok slutt, ifølge Versata, da SAP så seg lei på hvor mye Versata tjente på Pricer.

De mener SAP på slutten av 1990-tallet tok flere skritt for å overta dette innbringende markedet. Først nektet de å gi Versata tilgang til informasjon om hvordan de skulle ordne samspill med SAPs programvare. Dernest «klonet» de Pricer i et eget verktøy, og så buntet de sin Pricer-klon i sitt helhetlige ERP-produkt.

Versatas anmeldelse av SAP er levert av advokat Thomas Vinje, kjent for å ha stått på barrikadene mot Microsoft mens Bill Gates og kompani ble etterforsket av EU-kommisjonen. Vinje har inngående kjennskap til EU-prosessen som førte til at Microsoft måtte betale bøter på 1,6 milliarder euro, og viser til monopoldommen mot Microsoft i sin anmeldelse. Han mener SAP bevisst endret ERP-pakkens grensesnitt mot andre applikasjoner, slik at Pricer ikke lenger fungerte tilfredsstillende i SAP-miljøer, og brukte manglene ved Pricer til å fremme sitt eget produkt. Ifølge Vinje er dette nøyaktig slik Microsoft oppførte seg mot konkurrenter som var avhengig av tilfredsstillende samspill med Windows for å selge sine produkter.

– Versata ber EU-kommisjonen pålegge SAP å utlevere informasjon om interoperabilitet og skille ut sitt eget prisstyringsverktøy fra den øvrige ERP-pakken. Kommisjonen bør også ilegge SAP en passende bot, sier Vinje. – Versata er blitt marginalisert av SAPs konkurransevridende oppførsel. Hvis SAP tvinges til å la Versata igjen delta i konkurransen, kan bedrifter selv avgjøre hvilket av produktene som er best.

Anmeldelsen av SAP i EU følger opp Versatas seier over SAP i en patentsak i amerikansk rett.

Versata saksøkte SAP i april 2007 med påstand om at SAPs prisstyringsverktøy krenket fem patenter bak Pricer. I august i fjor fikk de medhold: En domstol i Texas tilkjente Versata en erstatning på 139 millioner dollar. Denne kjennelsen er ennå ikke rettskraftig. Ifølge SAPs kvartalsrapport for første kvartal 2010 kjemper det tyske selskapet videre mot Versata i det amerikanske rettssystemet. Nye partsinnlegg ble registrert i mars, og i april ble det avholdt en høring, uten at det ble oppnådd enighet.

Det foreligger ingen ytterligere kommentarer til saken fra SAPs side.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.