JUSS OG SAMFUNN

Anklager Tandberg for video-patentjuks

Påstandene om kopiering avvises av det Cisco-eide selskapet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2010 - 14:57

Et blogginnlegg skrevet av Jason Garrett-Glaser har vekket oppsikt i enkelte kretser. Garrett-Glaser er den mest aktive bidragsyteren til x264, en fri programvare-implementering av videoteknologien H.264.

I innlegget skriver Garrett-Glaser at han fikk et deja vu på størrelse med et godstog da han denne uken leste en patentsøknad fra norske Tandberg.

Patentsøknaden omhandler en teknologi som kalles for «run level encoding». En nærmere forklaring på hva dette er, finnes i blogginnlegget til Garrett-Glaser og i patentsøknaden.

Garrett-Glaser skriver at patentsøknaden er en nøyaktig, trinn for trinn-beskrivelse av en algoritme han selv skal ha funnet opp for «decimate_score» og senere «coeeff_level_run» i x264.

Spørsmålet er så hvem som fant opp hva først. Garrett-Glaser skriver at den første implementeringen av hans algoritme ble gjort tilgjengelig den 22. oktober 2008. Tandbergs patentsøknad ble levert inn den 30. desember samme år.

Garrett-Glaser legger til at Tandbergs patentsøknad mangler en liten del av hans algoritme, bruke av SSE4a i AMD Phenom-prosessorene. Han mener årsaken til at Tandberg ikke har kopiert også denne er at den først ble lagt til dagen etter at patentsøknaden ble registrert.

Tandberg avviser på sin side påstandene fra Garrett-Glaser.

– Fremgangsmåten og oppfinnelseshøyden i patentsøknaden relatert til Run Level Encoding skiller seg fra metoden i x264 på flere vesentlige punkter. Vi har god dokumentasjon fra mars 2008 på at dette ble utviklet i Tandberg. Utviklingen skjedde lenge før denne delen av x264-koden ble publisert. Tandberg søkte patentbeskyttelse på opprinnelige idé i desember 2008, opplyser Snorre Kjesbu, visepresident for Cisco TelePresence Technology Group, i en e-post som digi.no har mottatt fra Tandberg.

Hvem som faktisk har rett, blir det trolig opp til en rekke patentkontor å avgjøre. Tandberg søker om patentbeskyttelse i en mengde land.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.