KORTNYTT

Anmelder Hegnar for rasisme

22. feb. 2008 - 08:09

Oslo (NTB): Statsvitenskap-professor Bernt Hagtvet anmelder redaktør Trygve Hegnar for rasisme på grunn av nettdebattene på Hegnar online.

«Er det bare en tilfeldighet at våre to mest kjente negre har en mildt sagt frynsete moral. Hvordan ligger det an med resten av negrene?» Slik lyder et innlegg på Hegnar online.

Nå har Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap på Universitetet i Oslo, fått nok og anmelder ansvarlig redaktør i Hegnar Online, Stein Ove Haugen, og Hegnar Online AS ved styreformann og eier i Hegnar Online, Trygve Hegnar, for brudd på rasismeparagrafen i straffeloven.

Hagtvet er også styremedlem i Stiftelsen menneskerettshuset og har i mange år vært opptatt av de prinsipielle sidene ved ytringsfriheten. Rasisme kjennetegnes ifølge Hagtvet ved tre ting.

- Nedsettende karakteristikker av hele folkeslag. Forklaring av atferd på grunnlag av de påståtte kjennetegnene slik at atferden til hvert enkelt menneske blir forklart ut fra bestemte kollektive, etniske og nasjonale religiøse og kulturelle kjennetegn. Det siste punktet er at man opererer med et hierarki av folkeslag der de hvite gjerne blir plassert øverst, sier han.

- Sitatet: «Alle kjente hennes fortid, at hun fylte landet med sotrør», hentet fra Hegnar online er rasistisk fordi det er en grov karakteristikk av en hel folkegruppe basert på fordommer mot ikke-hvite folkeslag, sier professoren.

Det er behov for en juridisk grenseoppgang mellom ytringsfrihet, rasistiske ytringer, injurielovgivning og redaktøransvar på nettstedene som driver offentlige forum, mener Hagtvet.

- Jeg vil hevde at mange av nettstedene representerer en trussel mot demokratiet og de må ikke få legitimitet ved at respekterte presseorgan tar de inn under sine vinger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.