ANALYSER

– Annenhver smartmobil vil ha Android

Analyseselskap mener Nokia og RIM vil måtte gi opp egne plattformer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. sep. 2010 - 12:51

Analyseselskapet Piper Jaffray har kommet med en rapport som inneholder noen oppsiktsvekkende spådommer.

Rapporten dreier seg om hvordan selskapets analytikere tror smartmobilmarkedet vil utvikle seg i årene framover. Dersom analytikerne får rett, kan man vente seg betydelig omveltninger i dette markedet.

Rapporten er ikke fritt tilgjengelig, men hovedpunktene er gjengitt her av ZDNet.

Kurven nedenfor viser hvilke markedsandeler Piper Jaffray mener de ulike plattformene vil ha fram til utgangen av 2012. Kurvene viser at Nokias Symbian-plattform vil fortsette å miste markedsandeler, men at plattformen stadig vil være klart størst ved utgangen av 2012.

Piper Jaffray mener at også RIMs BlackBerry-plattform vil oppleve en nedtur og at plattformen vil bli passert av både Android og Apple iPhone (iOS) i løpet av 2011.

Piper Jaffrays anslag for smartmobilmarkedet 2008 til 2012. <i>Bilde: Piper Jaffray</i>
Piper Jaffrays anslag for smartmobilmarkedet 2008 til 2012. Bilde: Piper Jaffray

Analytikerne mener at iPhone vil fortsette å vokse i årene som kommer, men at den på et tidspunkt vil treffe toppen et sted mellom 20 og 30 prosent av markedet. Det vil dog skje etter 2012. Årsaken til dette er det tross alt begrensede utvalget av iPhone-modeller som Apple tilbyr.

Veksten til Android ventes dog å gå raskere. Allerede i år mener analytikerne at Android vil passere iPhone. I 2012 ventes Android å ha 23,2 prosent av markedet, mens iPhone vil ha 17,6 prosent.

Windows Phone 7 er ikke skilt ut som en egen kategori, men vises sammen med de andre, mindre plattformene. Denne gruppen ventes en forsiktig vekst i årene framover, etter å ha mistet betydelig markedsandeler på kort tid.

I rapporten skriver analytikerne at en viktig faktor for markedsutviklingen til Android vil være om Nokia og RIM velger bort egne plattformer til fordel for denne, eventuelt også Windows Phone 7. Analytikerne tror det vil skje fordi de mener de to selskapene ikke har nøkkelkompetanse nok innen programvare til å konkurrere i dette markedet framover. Dersom dette skjer, mener analytikerne at Android vil oppnå en markedsandel på over 50 prosent innen fem år.

– Vi kan ikke se at det over tid vil være til fordel for RIM og Nokia og fortsette å selge proprietær programvare som ikke kan konkurrere med markedet, og med tiden venter vi at én eller begge vil kapitulere og gå over til å bruke tredjeparts programvare, skriver analytikerne i rapporten.

Videre skriver analytikerne at vanskeligheten med å konkurrere med Android og iPhone er en fundamentalt identitetsproblem. De mener at Google helt klar er et programvareselskap som fokuserer på å gjøre Android til et flott mobil-OS. Det samme gjelder for Apple, men at selskapet tar et skritt videre ved å tilby integrert maskinvare. Derimot anser analytikerne konkurrenter som Research in Motion og Nokia som maskinvareselskaper som også fusker litt i faget som programvareleverandører. Denne mangelen på kjernekompetanse innen programvare mener analytikerne at vil føre til at RIM og Nokia vil tape markedsandeler innen smartmobiler også på lang sikt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.