JUSS OG SAMFUNN

– Annonseblokkering stenger internett

Taper 180 milliarder kroner på adblocks.

Programvare som blokkerer annonser fra å vises i nettleserne kan påføre nettavisene tap på 330 milliarder kroner neste år, ifølge en ny undersøkelse.
Programvare som blokkerer annonser fra å vises i nettleserne kan påføre nettavisene tap på 330 milliarder kroner neste år, ifølge en ny undersøkelse. Bilde: Colourbox
NTB
11. aug. 2015 - 09:15

Nettaviser og andre nettsteder kommer til å tape nærmere 180 milliarder kroner på bruken av adblocks, dataprogrammer som blokkerer nettannonser.

Det viser en ny undersøkelse utført av programvareselskapet Adobe og det irsk-baserte konsulentselskapet Page Fair.

198 millioner mennesker verden over har installert programvare som blokkerer nettannonser - en økning på 41 prosent fra samme tid i fjor.

Les også: Mobiloperatører vil blokkere nettannonser

Kollaps

Dersom utviklingen fortsetter som i dag, vil bruk av slik programvare resultere i et samlet inntektstap på over 330 milliarder kroner i 2016, lyder spådommen.

– De som bruker slik programvare påfører tragisk nok nettstedene de liker best tap i mangemilliardklassen uten å tenke over det, sier daglig leder Sean Blanchfield hos Page Fairs.

– Når annonseblokkeringen nå også tas i bruk i mobiltelefoner, er det en overhengende fare for at forretningsmodellen som i to tiår har sørget for å holde internett åpent, nå kommer til å kollapse, sier han.

Les også: Adblock lanserer egen nettleser

Flere muligheter

Databrukere kan installere programvare knyttet til nettlesere som Google Chrome som blokkerer mesteparten av nettannonsene.

Et tilsvarende verktøy ventes å bli tilgjengelig for Apples telefoner, nettbrett og pc-er senere i år, når operativsystemet IOS blir oppdatert.

Så du denne? 5G kan gi omsetning for mer enn 500 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.