NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Annonserer 800 Gbit/s Ethernet

Teknologigiganter som Cisco, Broadcom, Google og Microsoft står bak ny Ethernet-spesifikasjon.

Illustrasjonsfoto. Den nye og raskere standarden kan være nyttig i datasentre.
Illustrasjonsfoto. Den nye og raskere standarden kan være nyttig i datasentre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
14. apr. 2020 - 10:29

Sammenslutningen som tidligere kalte seg «The 25 Gigabit Ethernet Consortium» melder at de bytter navn til «Ethernet Technology Consortium». Samtidig annonserer de spesifikasjonene for en ny Ethernet-standard som virkelig skal få fart på dataoverføringer i datasentre, HPC-klynger (High Performance Cluster, bestående av mange sammenknyttede datamaskiner) og andre steder der høy ytelse er viktig. 

Ethernet Technology Consortium er en gruppering bestående av selskapene Arista, Broadcom, Cisco, Dell, Google, Mellanox og Microsoft, og ble opprinnelig etablert med mål om å utvikle spesifikasjoner for 25, 50 og 100 Gbit/s Ethernet. Grunnen til at de nå endrer navn, er at de fremover vil fokusere på enda høyere hastigheter. Gruppen er uavhengig av IEEE, organisasjonen som gjerne standardiserer de ulike Ethernet-teknologiene. 

800 Gbit/s

Den nye spesifikasjonen som nå er kunngjort, 800 Gigabit Ethernet (800GBASE-R / 800 GbE) skal tilby hastigheter opptil 800 Gbit/s. Ciscos raskeste svitsjer i dag har en hastighet på halvparten av dette.

Ifølge pressemeldingen introduserer 800 GbE-spesifikasjonen et nytt MAC-lag (Media Access Control) og et nytt PCS-lag (Physical Coding Sublayer). I praksis benyttes to 400 GbE-lag fra den eksisterende IEEE 802.3bs-standarden, med enkelte modifikasjoner slik at data kan distribueres via åtte fysiske baner på 106 Gbit/s hver. 

– Formålet med dette arbeidet var å bruke standard 400 GbE-logikken så mye som mulig for å lage en 800 GbE MAC og PCS-spesifikasjon, skriver gruppen i pressemeldingen. 

Det er uvisst når 800 GbE vil dukke opp i noen ferdige produkter, men ettersom det i stor grad er basert på eksisterende teknologi er det ikke sikkert det vil ta veldig lang tid. 

Hele spesifikasjonen finner du her.

Direktør for IP og forskning på optiske nettverk i Nokia Bell Labs, Theodore Seizer sier tørsten etter informasjon har økt 60 prosent hvert år i 30 år, og at den neppe vil stilles i nær framtid.
Les også

5G gir raskere fiberoptikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.