JUSS OG SAMFUNN

Anonyme nettsteder uten sensurmulighet

Et nettsted liggende på en fysisk server vil alltid kunne sensureres. Nå har engelske nettpunkere lansert en server som poster nettstedet anonymt til tusener av servere over hele Internett. Dermed blir det i praksis umulig å kontrollere eller sensurere nettstedenes innhold.

Morten Øverbye
6. aug. 1997 - 16:34

Idéen er like enkel som den er genial. Ved å poste nettsteder til Usenet, blir det distribuert til tusener av news-servere over hele Internett. Dette gjør det nærmest umulig for myndigheter eller andre å fjerne uønskede nettsteder.

Tjenesten kalles Eternity server og er basert på en teori av krypteringseksperten Ross Anderson. Teknisk fungerer tjenesten ved at Eternity gjenkjenner sitt eget toppnivå ".eternity". I tillegg til dette, får hvert dokument som postes fra tjenesten sin egen virtuelle adresse, mens overskriften i beskjeden gis et unikt matematisk nummer for den virtuelle adressen. Med hjelp av disse adressene og numrene kan nettstedet eller dokumentet finnes igjen med hjelp av Eternitys søkemaskin.

Beskjedene som postes blir kryptert slik at en må kjenne dokumentets adresse for å kunne dekryptere det med hjelp av Eternity-programmet. Dette skjer på den måten at programmet dekoder adressen over til dens tilsvarende Usenet posting, og deretter hentes, dekrypteres og vises denne meldingen. Dette gjør programmet helt anonymt for brukerne.

- Ingen vet hvem som leser medlingene. Det er helt umulig å finne alle Eternity-serverne fra en sentral liste. De er desentraliserte, i motsetning til en e-post-liste, der en sentralenhet kan overvåkes eller sensureres, sier Adam Back til Wired News. Back er en av nettpunkerne bak Eternity-serveren.

Eternity støtter digitale signaturer, noe som gjør det umulig å finne frem til forfatteren av et dokument eller nettsted. Dette vil gi en teknisk mulighet for full ytringsfrihet og derfor erte på seg sensurtilhengere. Back tror likevel at tjenesten vil overleve ethvert forsøk på å stenge den.

- Forsøk på å stenge en Eternity-server vil bare skape oppmerksomhet og dermed sikre at en rekke andre servere starter opp, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.