BEDRIFTSTEKNOLOGI

Anså Windows-skrivebordet som en app

Utviklingssjef forklarer hvorfor Windows 8 ble som det ble.

Omtrent slik vil startmenyen framstå når den en gang i framtiden igjen blir en standardfunksjon i Windows. Men det har hele tiden vært mulig å hente den fram med tredjepartsverktøy.
Omtrent slik vil startmenyen framstå når den en gang i framtiden igjen blir en standardfunksjon i Windows. Men det har hele tiden vært mulig å hente den fram med tredjepartsverktøy. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2014 - 15:44

Microsoft lovet denne uken at desktop-opplevelsen Windows 8.1 snart vil være temmelig lik den man finner i Windows 7. Det vil si med både startknapp og startmeny på plass. Dette kan oppleves som en sen, men full retrett fra Microsofts side. Eller at Microsoft gjorde et modig valg og feilet. Eller et eksempel på at det ofte er forskjell på teori og praksis.

Nesten alt som har blitt opplevd som nyheter i Windows 8, har handlet om Modern UI. Nyhetene som tross alt har kommet vanlige pc-brukere til gode, altså forbedringene i desktop-miljøet, har druknet helt i misnøyen med at startknapp og -meny forsvant.

Tidligere har digi.no omtalt uttalelser fra Microsoft-ansatte Jacob Miller om at startmenyen ble erstattet med startskjermen for å lede de tilfeldige Windows-brukerne over i Modern UI, en verden de ikke ville ha oppdaget dersom den ikke nærmest ble tvunget på dem. Samtidig gjør Modern UI det mulig for Microsoft å gjøre desktop-miljøet mer tilpasset avanserte brukere.

En app
Denne uken intervjuet CNET News Chaitanya Sareen, som i Microsoft har tittelen «Principal Program Manager Lead on Windows». Han har ledet utviklingen av både Windows 7 og 8 og forklarer hvorfor det ble gjort så radikale endringer i Windows 8.

– Vi tenkte på desktoppen som en app. Dersom det var en flis som het «Desktop» og maskinen din faktisk var designet for å fungere godt med den, ville du virkelig få det beste fra begge verdener. Det var virkelig visjonen, sier Sareen. Som Miller også antyder, var ikke skrivebordet ment for de fleste av brukerne. I ettertid, noe operativsystemsjef Terry Myerson også understreket denne uken, har man kommet til at desktop-toppen fortsatt vil være det viktigste grensesnittet for de aller fleste Windows-brukerne.

– Det er viktig for leserne deres å være klart over at det foregår en voldsom debatt innad i selskapet. Det er ikke slik at noen sitter der og sier «Det skal ikke være noen startknapp.» Det er en lang diskusjons. En veldig, veldig land diskusjon, sier Sareen til CNET News.

Han forteller videre at det ikke er noe innlysende ved å går øvre høyre hjørne for å lukke et vindu, eller bruke Ctrl-Alt-Delete.

– Du er nødt til å lære brukerne over tid, sier Sareen. Problemet med å fjerne startknappen var at brukerne denne gang av en eller annen grunn ikke ville lære. Sareen sammenligner startknappen med et varmt teppe, en komfortabel følelse av noe velkjent, som har rykket fra brukerne så snart de oppgraderte.

Men han vil ikke være med på at utviklingen som nå skjer med Windows 8.1 er et skritt tilbake.

– Produktet er levende. Det skjer noen ganger at du er nødt til å satse på noe, og det er tider hvor du må justere det du har gjort.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.