Ansetter kriminaletterforsker for datakrim

Ibas ansetter kjent kriminaletterforsker som følge av større behov for dataetterforskning.

Ibas ansetter kjent kriminaletterforsker som følge av større behov for dataetterforskning.

Ibas datterselskapet i Sverige utvider med en egen etterforskningslab samtidig som det ansetter kriminaletterforsker Göran Fornbrandt fra det svenske politiet som etterforskningssjef.

Göran Fornbrandt har lang erfaring fra politiet. Han kommer fra økokrimseksjonen i Uppsala, der han som kriminalinspektør har jobbet med økonomisk kriminalitet og datakriminalitet. Fornbrandt har også vært ansvarlig for datakrimutdanning for svensk påtalemyndighet og politi ved den svenske politihøyskolen i Stockholm. Han begynte hos Ibas 1. mars.

Ibas ser et stadig større behov for dataetterforskning i Norden. Ifølge en fersk undersøkelse Ibas har foretatt i England har 69,6% av ansatte i privat og offentlig sektor stjålet bedriftsdokumenter og informasjon fra sin forrige arbeidsgiver.

- Selv om vi ikke kan dokumentere tilsvarende tall i Norge og Norden, er det ingen grunn til å tro at vår verden er annerledes, sier Svein Y. Willassen, dataetterforskningssjef i Ibas AS.

Han forteller at dette markedet er i kraftig vekst, og at det derfor er naturlig for Ibas å

forsterke det svenske datterselskapet med nødvendig og riktig kompetanse.

Informasjonsteknologien gjør det stadig lettere å stjele sensitiv informasjon. For 30 år siden ville det nesten vært helt umulig å stjele et arkivskap med dokumenter. I dag derimot, kan ansatte raskt og enkelt kopiere samme mengde informasjon til en CD og stikke den i lommen på vei ut av døren.

- Bedriftene må stramme inn interne rutiner og sikre at hver ansatt vet hvilke følger det kommer til å få hvis de blir tatt i å stjele sensitiv informasjon. Selskapene må etablere tiltaksplaner for slike hendelser, og virksomhetene må bli mer bevisst på hvordan de kan finne bevis, sier Fornbrandt.

Til toppen