Ansiktsgjenkjenning snikinnført i Google-søk

Google har utvidet selskapets bildesøk med gjenkjenning av blant annet ansikter.

Ansiktsgjenkjenning snikinnført i Google-søk

Google har lenge jobbet med å forbedre bildesøket på selskapets nettsted og nå begynner man å kunne se resultater av dette - riktignok helt uoffisielt. Nettstedet Google Blogoscoped har oppdaget at man ved å forlenge bildesøk-URL-en med visse parametre, kan man få filtrert resultatene av et søk ytterligere.

Foreløpig er det klart at bilder som inneholder et menneskelig ansikt, kan vises for seg. Dette gjøres ved å søke etter for eksempel «kong Harald» på vanlig måte i bildesøket. URL-en blir da http://images.google.no/images?hl=en&q=%22kong+harald%22&btnG=Search+Images&gbv=2. På resultatsiden vises da ikke bare Kongen og personer relatert til ham, men også bilder av skip med det samme navnet.

Legger man derimot på «&imgtype=face» i slutten i av URL-en (i adressefeltet i nettleseren), altså http://images.google.no/images?hl=en&q=%22kong+harald%22&btnG=Search+Images&gbv=2&imgtype=face, filtrerer tjenesten vekk alt som ikke er ansikter.

Det er altså ikke snakk om ansiktsgjenkjenning som kan brukes til å identifisere personer. I stedet greier tjenesten å se om et bilde inneholder et hvilket som helst ansikt. Dermed vil ikke et søk etter «kong Harald» bare vise bilder av Kongen, men også bilder av andre personer som på websider er blitt knyttet til Kongens navn.

I tillegg til ansikter, skal bildesøket nå kunne vise kun bilder som er knyttet til nyheter. Dette gjøres ved å skifte ut face-parameteren med «news». Dette gir ingen resultater hvis man søker etter «kong Harald», selv på den norske siden, men påvirker resultatet dersom man for eksempel søker etter «W3C». Det er likevel høyst uklart hva som er kriteriene for dette søket, noe som foreløpig også begrenser nytteverdien.

Trolig finnes det også andre slike filtre for bildesøket, som ennå ikke er blitt oppdaget.