BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ansiktsgjenkjenning ubrukelig på flyplass

Den internasjonale flyplassen i Palm Beach har prøvd teknologi for ansiktsgjenkjenning, og avviser den som helt ubrukelig.

27. mai 2002 - 16:59

Løsningen som flyplassmyndighetene har hatt til testing er FaceIt Argus fra Visionics Corporation. Dette produktet skal gjøre det mulig å fange opp portretter gjennom vanlige overvåkningskameraer, og så bruke algoritmene i den grunnleggende ansiktsgjenkjenningsteknologien FaceIt til å analysere dem. Slike systemer har vært sterkt markedsført siden terrorangrepene i New York og Washington DC 11. september i fjor.

Les også

Flyplassen i Palm Beach fikk produktet til gratis testing over en periode på åtte uker, men konkluderte allerede etter fire uker med at FaceIt Argus er absolutt ubrukelig. Konklusjonen er gjengitt og begrunnet i en rapport som personvernorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har publisert på nettet: Facial Recognition System Test ( Phase I ) Summary.


Forsøkene omfattet 15 frivillige og en database på 250 bilder av "suspekte" personer, hvorav de 15 frivillige. Disse blandet seg med vanlige passasjerer i en strøm av rundt 5000 folk per dag gjennom et gitt sjekkpunkt. I teorien skulle de 15 blitt automatisk avslørt hver gang de beveget seg gjennom sjekkpunktet. I løpet av de fire ukene fra 11. mars til 5. april i år gjorde de til sammen 958 forsøk. De ble avslørt i bare 455 tilfeller.


Siden det er flere overvåkningskameraer, har FaceIt Argus flere sjanser til å avsløre hvert forsøk på å passere sjekkpunktet. Forsøket viste at det ble fanget rundt 10.000 portretter av forbipasserende hver dag. Systemet slo alarm i 3455 tilfeller gjennom hele perioden på fire uker. I 2374 tilfeller var korrekt person identifisert. I 1081 tilfeller ble det slått falsk alarm. Det svarer til minst to falske alarmer hver time.

Konklusjonen er følgelig at mens minst annenhver terrorist slipper glatt gjennom, slår systemet falsk alarm minst to ganger i timen, gitt at 5000 folk passerer hver dag, og man holder utkikk etter bare 250 suspekte personer.

Ifølge en omfattende artikkel i Texas-avisen Austin Review 22. februar i år, skulle det gjennomføres tilsvarende forsøk ved flere andre amerikanske flyplasser, blant dem Dallas (Dallas Fort Worth International Airport), Boston (Logan International Airport) og Fresno i California (Yosemite International Airport). Visionics har markert seg i forhold til sine konkurrenter med særs sterke påstander, blant at FaceIt Argus er i stand til å "stoppe ni av ti terrorister" - "uten å opprette barrikader". 17. mai i år kunngjorde New York Times at Visionics var fornøyd med en treffrate på 90 prosent på flyplassen i Boston, øyensynlig basert på en undersøkelse i egen regi, og at en kontrakt var under undertegning ved flyplassen i Manchester i Storbritannia.

FaceIt måler verdier til 80 parametre knyttet til et gitt ansikt. Sammenfallende verdier på 14 parametre skal være nok til å fastslå at et ansikt fanget av et overvåkningskamera er identisk med et portrett i databasen. Visionics sier folk vil gjenkjennes selv om de har gått kraftig opp eller ned i vekt, eller tar briller av eller på.

I rapporten fra Palm Beach-flyplassen slås det fast at en rekke dagligdagse forhold gjorde at teknologien feilet, stikk i strid med påstandene fra leverandøren. Lokale lysforhold, vanlige bevegelser og briller hadde stor innflytelse på hvor effektivt systemet var. Kvaliteten på fotografiene i databasen var også svært avgjørende. Med bare har et eldre passfoto av en terrorist, har ikke FaceIt sjangs.

Andre uavhengige undersøkelser bekrefter denne kjensgjerningen. Forskere ved National Institute of Standards and Technology fant blant annet ut at med gode bilder tatt halvannet år tilbake i tid, var treffprosenten til FaceIt bare 43.

I Tampa i Florida er ansiktsgjenkjenning knyttet til overvåkingskameraer i belastede strøk. Dette er gjort kjent blant befolkningen og i kriminelle miljøer, og kriminaliteten har minsket. Men den automatiske ansiktsgjenkjenningen har etter flere måneders drift ennå til gode å bidra til en eneste arrest. Det samme er tilfelle for Visionics' stjernekunder, bydelen Newham i London, der 200 kameraer driver ansiktsovervåkning. Den ansvarlige for systemet uttrykker seg slik til Austin Review: "Enhver nedgang i kriminalitet på grunn av ansiktsgjenkjenning kan forklares med falske offentlige erklæringer om Newham-systemet, og ikke med dets faktiske effektivitet."

Men Visionics fortsetter å selge systemet sitt. Blant de siste som tok det i bruk var myndighetene i New York, i forbindelse med den siste terroralarmen i forrige uke, rundt Frihetsgudinnen. To kameraer ble satt til å filme alle turistene til Liberty Island ved fergeavgangen i Battery Park, slik at terrorister kunne identifiseres før de nådde metalldetektorene. Ifølge New York Times skulle regelen være at politiet skulle holde igjen personer som FaceIt Argus identifiserte - men for sikkerhets skyld ble det innskjerpet at det var opp til tjenestepersonen å avgjøre hvorvidt databasebildet faktisk viste den aktuelle turisten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.