Ansiktsovervåkning ulovlig brukt på Super Bowl

I det skjulte ble ansiktene til 100.000 tilskuere på Super Bowl registrert av videokameraer, digitalisert og løpende sammenliknet med politiets og FBIs fotoarkiv over kriminelle.

I det skjulte ble ansiktene til 100.000 tilskuere på Super Bowl registrert av videokameraer, digitalisert og løpende sammenliknet med politiets og FBIs fotoarkiv over kriminelle.

Florida-avisa St. Petersburg Times skriver at politiet i Tampa brukte teknologi for ansiktsovervåkning ved inngangssperrene til årets store finalebegivenhet i amerikansk fotball, Super Bowl, som ble arrangert i forrige uke. Ansiktene til både ansatte og tilskuere ble fanget opp av videokameraer, digitalisert og sammenliknet med fotoarkivet til lokalpolitiet, FBI og andre politistyrker i delstaten. Teknologien som ble brukt, skal være i stand til å foreta slike sammenlikninger i løpet av noen få millisekunder. Bilder som ikke fantes i politiets arkiver, ble slettet kort tid etter arrangementet.

Avisa skriver at Tampa-politiet har nylig installert ansiktsovervåkning i tilknytning til 22 overvåkningskameraer i underholdningskvarteret i Ybor City. Kameraene har vært brukt i mange år i forbindelse med voldshandlinger og kriminalitet. Med ansiktsgjenkjenningssystemet er de også i stand til automatisk å varsle når kjente fjes dukker opp. Ellers brukes ansiktsovervåkning også ved 70 spillehaller i Florida.

Det skal være første gang slikt utstyr utnyttes i forbindelse med i stort idrettsarrangement. Leverandørene, Viisage Technology Inc og Lau Security, ser fram til kontrakter med fotballarrangører i Europa og med vinter-OL 2002 i Salt Lake City.

Det skal være mulig å bruke teknologien i forbindelse med kameraer som sveiper systematisk over tribuner. Dette ble ikke gjort på Super Bowl.

Digital ansiktsgjenkjenning i systemene til Viisage og Lau bygger på en algoritme utviklet ved Media Lab til Massachusetts Institute of Technology, kalt "Principle Component Analysis" (PCA). Ansiktet brytes ned i 127 typiske trekk som hver gir et bestemt tallverdi. Rekken av disse tallverdiene, kalt "eigenface", skal utgjøre en samlet og påstått entydig beskrivelse av et ansikt. Identifikasjon foregår når avstanden mellom et nylig registrert "eigenface" og et arkivert ansikt er mindre enn en bestemt terskel.

Teknologien er også tenkt brukt innen elektronisk handel og adgangskontrollsystemer.

Det ulovlige ved tilfellet Super Bowl, er ifølge avisa at politiet ikke informerte publikum på forhånd om at alle tilskuere og ansatte ville bli avfotografert for sammenlikning med fotoer i kriminelle arkiver. Personvernaktivister har reagert skarpt på dette forholdet, og pekt på at algoritmene må fortsatt oppfattes som så usikre at det er stor fare for at uskyldige personer blir forulempet.

Til toppen