Antakelig ikke skjeletter i IBMs regnskap

Analytikere forventer ikke at SEC-etterforskningen vil avdekke skjeletter av betydning i IBMs regnskap.

Det ble i går kjent at USAs kredittilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), formelt etterforsker IBM for mulig feil i regnskapsføringen av omsetning av butikkdatautstyr. Det har påført IBM-aksjen et kursfall på fire prosent.

    Les også:

Det generelle inntrykket fra analytikeruttalelser til amerikanske medier er at det kan dreie seg om et problem i forhold til et begrenset antall kundekontoer, som antakelig ikke gjenspeiler noen form for systematisk regelbrudd. En rekke eksperter har brukt tid på å granske IBMs regnskaper på jakt etter store avsløringer, men ingenting har dukket opp.

Wall Street Journal har ringt til en rekke kjeder som kjøper IBMs butikkdata. Flere har innrømmet at de har fått henvendelser fra SEC. De sier samtidig at de ikke er klar over noen sammenheng mellom disse henvendelsene og deres regnskapsføring av innkjøpt IBM-utstyr.

Eksperter på regnskap peker på at salg av butikkdata er spesielt vanskelig å bokføre, fordi installasjonene gjerne gjøres for ett utsalgssted om gangen, og at hele prosessen tar flere måneder. Det er best for selgeren å føre opp hele salget straks, mens kunden helst vil utsette betalingen til alle systemene er på plass. Det medfører store problemer med hensyn til hvordan løpende support, service- og konsulentutgifter skal bokføres hos begge parter, heter det.

SECs fokus på disse problemene er i dagens markedssituasjon nok til å gjøre visse investorer nervøse.

Til toppen